Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 15:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/bjorn-wiman-i-ar-oppnar-sig-hela-varlden-i-goteborg/

Kultur

Björn Wiman: I år öppnar sig hela världen i Göteborg

Foto: Magnus Hallgren

På torsdagen inleds årets Bok- och Biblioteksmässa i Göteborg. DN är på plats – mer än någonsin.

August Strindberg hade, liksom många andra, ett kluvet förhållande till Göteborg. I ”Tjänstekvinnans son” anländer huvudpersonen till staden under novemberstormen 1872 och finner den först gravt deprimerande: mörk, korrekt, högfärdig och sluten.

Men så märker han att här finns något som fattas i huvudstaden. I hamnen ligger de stora fartygen med sikte på kontinenten, människorna är ”icke så exklusivt svenska” och tidningarna ”likasom mera vakna på de stora rörelserna ute i världen”. 

Här, vid en vik av världshavet, skulle Stockholm ha legat! utbrister han. ”Här låg cellen till ett nytt centrum, och nu förstod han, att Stockholm inte längre var nordens medelpunkt, utan att Göteborg höll på att bli det.”

Det sistnämnda är möjligen extra sant i år – när DN i samband med Bokmässan inleder sin satsning på journalistik i Göteborg. Redan sedan några veckor arbetar vår nya Göteborgsredaktion för att fördjupa bilden av hela Sverige. 

Satsningen på Göteborg kommer att synas också i DN:s monter på mässan, där DN:s nya medarbetare Kristina Hedberg varje dag möter människor ur det lokala nyhetsflödet. På fredagskvällen den 27 september är DN medarrangör till en Klimatkväll i Göteborgs konserthus, där bland andra den här veckans internationella huvudperson Greta Thunberg medverkar via länk från USA. 

Jamaica Kincaid gör ett exklusivt besök i DN-montern under bokmässan. Foto: Emil Wesolowski

Bokmässan visar varje år att litteraturen har en självklar plats i samhället – men också att samhället har en självklar plats i litteraturen. Årets program i DN:s monter är fullt av sådana aktuella samtal – med både DN:s egna medarbetare, några av Sveriges mest älskade författare och en rad internationella författarbesök. På söndag kommer exempelvis en av mässans mest välkända internationella gäster, Jamaica Kincaid, på ett exklusivt besök till DN-montern. Världen kommer som vanligt till Göteborg – och Göteborg blir för några dagar världen.

Välkomna att lyssna eller följa oss i DN – samt förstås att besöka oss på plats i monter F01:39!

Läs mer: Här är hela programmet i DN:s monter på Bokmässan 2019