Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Jonas Dahlberg visar hur konsten kan skära sig in i oss

”Memory wound”.
”Memory wound”. Foto: Jonas Dahlberg Studio

DN:s kulturchef Björn Wiman om årets mottagare av DN:s Kulturpris.

Vad har ett kulturpris för relevans när världen håller på att ställa sig själv på huvudet?

Kanske större än någonsin.

I går tog författaren och kritikern Ola Larsmo emot DN:s kritikerpris Lagercrantzen: att det var rätt person vid rätt tid kan nog alla vara överens om. Ola Larsmo har envist verkat i folkupplysande anda om hur det totalitära språket kan smitta tanken – men han påminner också om att vi som individer inte är fångna i någon historisk determinism. Vi har makt att förändra.

Tanken med DN:s kulturpris, det enda där de konstnärliga genrerna möter och berikar varandra, blir kanske ännu viktigare i en värld av alltmer instängda bubblor och hårdnande polarisering.

I år förbinds de fem pristagarnas verk av något som dagens verklighet behöver mer än någonsin: försoning.

I år förbinds dessutom de fem pristagarnas verk av något som dagens verklighet behöver mer än någonsin: försoning. Tanken på försoning är genomgående i Johannes Nyholms mirakulösa film "Jätten”, den finns i Iiris Viljanens obändiga tron på orden, i Negra Efendics starka litterära reportage "Jag var precis som du" och i Suzanne Ostens sceniska underverk om att leva med den största sorgen av dem alla, "Falla ur tiden".

Och den finns, kanske i synnerhet, i slutsegraren Jonas Dahlbergs hjärtskärande verk "Memory wound", som skapats till minne av terrorattacken på Utøya 2011 men som (tillfälligt?) stoppats av protester från ett fåtal boende i närheten.

Dahlbergs minnesmärke är fullödig konstnärlig gestaltning av tanken på försoning med det förflutna – men också en illustration av hur kulturen bokstavligen tar plats i samhällslivet som en del av våra minnen och erfarenheter. Jonas Dahlberg visar hur konsten bokstavligen kan skära sig in i oss och på djupet befästa de värden som den råa politiska demagogin försöker rasera.

Det behövs mer än någonsin.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.