Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Nazisterna lyckades med en sak – att allvarligt skada Bokmässan

Bokmässan under fredagen.
Bokmässan under fredagen. Other: Fredrik Sandberg/TT

Nordiska motståndsrörelsen stoppades av en välorganiserad polis och de många modiga medborgare som fyllde Göteborgs gator. Den marsch som skulle visa den svenska nynazismens styrka blev ett fiasko.

Men en sak lyckades nazisterna med: att tillfoga Bokmässan en allvarlig knäck. 

Under lördagseftermiddagen rådde en kusligt tom och dyster stämning inne på mässan, som under just den tiden brukar vara som mest intensiv. Att det – förmodligen för första gången i mässans historia – inte ens var kö utanför damtoaletterna säger allt. Nedgången på 35 procent i besökssiffrorna bekräftade det alla redan visste.

Det stora publiktappet var ett stort samtalsämne på årets mässa. Många mindre förläggare vittnade om drastiskt minskade dagskassor, de större förlagen hade liknande farhågor.

En erfaren förläggare jag talade med menar att denna kris för Bokmässan på ett olyckligt vis kommer att sammanfalla med att digitaliseringen på allvar börjar rubba bokbranschens intäktsmodeller.

De stora koncernerna lär bli än mer försiktiga med stora utgiftsposter. Några mindre förlag säger att intäktstappet under årets mässa kommer att göra det svårt för dem att medverka nästa år.

Förlagens motivation är heller inte på topp sedan många av deras mest namnkunniga författare valt att utebli på grund av den högerextrema tidningen Nya Tider.

Det går givetvis inte att etablera ett solklart orsakssamband mellan debatten kring Nya Tiders närvaro inne på mässan och den våldsamma nazistmarschen utanför. Men helt klart är att bägge skadat Bokmässan.

Min gissning inför nästa år är därför följande: mässans ledning hittar ett kryphål i sitt principdokument och sparkar ut högerextremisterna i Nya Tider, de bojkottande författarna kommer tillbaka och förlagen ger mässan en chans till att återfå sin identitet som oomtvistad folkfest.

Läs också: 20-tal anhållna misstänkta för våldsamt upplopp efter nazistdemonstration

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.