Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Nu är han president i Amerikas förenta stater, skrudad i röd keps och oändlig makt

Den röda kepsen med Donald Trumps karakteristiska slogan.
Den röda kepsen med Donald Trumps karakteristiska slogan. Other: Bryan R. Smith/AFP

Krönika. DN:s kulturchef om att Donald Trump har valts till USA:s nästa president.

I gryningen den 12 mars 1938 förändrades livet över en natt för många av invånarna i Österrikes huvudstad Wien. Det som hände var att staten Österrike utraderades – och med den de rättigheter som dess judiska medborgare dittills tagit för givna. Därmed upphörde också världen, som de kände den, att existera. Utan skydd av statens lagar kunde dessa människor nu fritt utsättas för stöld, konfiskationer, trakasserier och misshandel. Redan 1922 hade den svartsynte satirikern Karl Kraus kallat Österrike för ”ett laboratorium för världens undergång”. Natten till den 12 mars 1938 blev han sannspådd.

Det som hände natten till den 9 november 2016 är inte världens undergång. Men något stort och farligt är det. En amerikansk revolution? Ja, men också den senaste anhalten på en global resa mot avgrunden, ett skred nedåt för hela mänskligheten. I historieböckerna kommer dagens datum att markera slutpunkten på den jämförelsevis ljusa period som inleddes samma dag för 27 år sedan med Berlinmurens fall. En epok är till ända – på samma sätt som tiden efter franska revolutionen 1789 till 1815, la belle époque fram till första världskrigets utbrott 1914, Weimarrepubliken mellan 1919 och 1933.

Det vi nu genomlever är något värre än demokratins kris – en kris förutsätter trots allt ett hopp om en snar bättring.

De som kunde sin historia från 20- och 30-talets Europa var de som tidigast förstod vart utvecklingen i årets amerikanska valrörelse med obönhörlig konsekvens var på väg. Donald Trump är en spektakulär representant för en global populistisk strömning – och en yttring av den auktoritära reflex som går genom världen. Det förakt för sanning och politisk polityr som Vladimir Putin har institutionaliserat har Trump nu tagit in i den amerikanska tv- och twitteråldern – en ny politisk kultur inom ramen för det demokratiska systemet.

Om Donald Trump som person och politiker är allt egentligen redan sagt. Nu återstår att leva med konsekvenserna. Det som USA:s blivande president har gjort är att han har skapat ett eget poetiskt universum – ett löfte om en fiktiv drömvärld där många människor känner trygghet. Men det är också en värld där det tidigare kontraktet mellan medborgare och politiker är rivet, det som stipulerar att den som vill leda ett land åtminstone måste låtsas ha en viss anständighet. Trumps steroidstinna populism bygger i stället på motsatsen: att en bra politiker i stället bör bejaka sina lägsta instinkter – och uppmuntra sina väljare att göra detsamma.

Det vi nu genomlever är något värre än demokratins kris – en kris förutsätter trots allt ett hopp om en snar bättring. Tillbakagången för det öppna samhällets mest grundläggande värden och principer är global och tycks bara befinna sig i sin början. Det i sig är förstås farligt – men ännu farligare är att de demokratier som ännu står stabila inte kan bjuda gemensamt motstånd mot de auktoritära demagoger som hotar dem.

Världens läge i dag angår oss alla, i vår vardag. Vi måste kunna enas om vilka gränser som finns – och hålla dem. Annars riskerar valet i USA att utlösa ett liknande hat mot minoriteter som det som drabbade Österrikes judar efter nazisternas anschluss 1938 eller samma öppet främlingsfientliga samhällsklimat som i Storbritannien efter Brexitomröstningen. Vi – och hela världen – står nu inför utmaningen att inte ge efter för lockelsen från kaos.

Snön föll tungt denna natt den 9 november och bäddade in oss i ett apokalyptiskt allvar. ”Jag skäms för mänskligheten”, sa jag till min yngsta dotter nyligen när hon undrade hur en man som misstänkts för våldtäkt mot en trettonårig flicka kan vinna så många människors förtroende.

Denne person blir nu president i Amerikas förenta stater, skrudad i röd keps och oändlig makt.

Vi sitter i detta tillsammans. Det finns ingen tid att sörja.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.