Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Björn Wiman: Obegripligt att Facebook inte rensar upp i rasismen, sexismen och hoten

Det är obegripligt att Facebook och de andra stora nätföretagen inte rensar upp i träsket av sexism, rasism och grova våldshot

Under året som kommer firas 250-årsjubileet av den svenska tryckfrihetsförordningen från 1766, den första lag i världen som gjorde tryckfrihet till en fastställd rättighet.

Det finns många anledningar att fira detta. Den epokgörande lagstiftningen fick en omedelbar effekt på det offentliga samtalet, som i sin tur ledde till en rad radikala politiska reformer. Det fria ordet får direkta och konkreta återverkningar på samhället.

Det stora nätföretagets vägran att svara offentligt på frågor kring dessa riktlinjer – och vår acceptans för denna tystnad – är en av vår tids stora skandaler.

I förra veckan kunde SVT:s ”Uppdrag granskning” i ett viktigt reportage visa konsekvenserna av hur ord påverkar ett samhälle. Inslaget visar bland annat hur Facebook – omtyckt sällskapsrum för miljontals svenskar – har blivit ett nav för hat, hot och groteska våldsbeskrivningar mot framför allt offentligt kända kvinnor. De som anmäler övergreppen till Facebook möts av en automatgenererad hänvisning som meddelar att dessa hot, ofta om mord och grovt sexuellt våld, inte bryter mot företagets ”gemenskapsregler”, som i dag alltmer tycks fungera som ett slags universell tryckfrihetslagstiftning.

Det stora nätföretagets vägran att svara offentligt på frågor kring dessa riktlinjer – och vår acceptans för denna tystnad – är en av vår tids stora skandaler. Nätjättarnas hånfulla hållningslöshet i publicistiska grundfrågor drabbar inte bara de individer eller minoriteter som utsätts för hatet, utan riskerar i längden att bryta ned hela samhällsväven. Om inte ett företag som Facebook, som i dag gör anspråk på allt större delar av vår offentlighet, kan hålla rent ens mot flagranta hot om våld kommer det att slå tillbaka mot alla. Gränser flyttas, hatet normaliseras. Händelserna i Stockholm för några veckor sedan, när en lynchmobb drog genom staden i jakt på personer med ”utländskt” utseende, visar hur det ser ut när näthatet tar klivet ut på gatan.

Facebook och de andra stora nätföretagen har fortfarande möjligheten att rensa upp i detta träsk av sexism, rasism och grova våldshot. Att de inte gör det är obegripligt. I en serie artiklar kommer DN Kultur att belysa tänkbara vägar vidare.

Vi kan inte ha det så här längre.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.