Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Björn Wiman om attacken vid Finsbury park: De som dör i hatets namn är inga krigare

Björn Wiman om attacken utanför moskén vid Finsbury Park.

I boken ”Det svenska hatet” berättar Gellert Tamas om ett möte 2002 med den ryktbare predikanten Abu Hamza al-Masri från moskén vid Finsbury Park i London. Abu Hamza var då ökänd för sin militanta hållning och för att han hade förlorat båda sina händer och ett öga i Afghanistan – i stället för en handprotes bar Abu Hamza en metallkrok på sin högra arm.

Läs mer: Detta vet vi om händelsen i London

Moskén vid Finsbury Park har sedan dess stängt och öppnats på nytt, med en helt ny inriktning och utan band till den våldsbejakande extremismen – Abu Hamza själv sitter i fängelse på livstid. Och de muslimer som dog och skadades utanför moskén vid måndagens attack är inga terrorister eller krigare, lika lite som offren i de andra terrordåd som nu skakar Storbritannien, Europa och världen. De är vanliga människor, som inget annat vill än att få leva i fred för hatets predikanter – från båda hållen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.