Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-24 20:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/bjorn-wiman-om-dns-kulturpris-kan-man-tavla-i-kultur/

Kultur

Björn Wiman om DN:s Kulturpris: Kan man tävla i kultur?

Kan man tävla i kultur? Varför ska man göra det? Björn Wiman om årets kulturpris.

Man skulle kunna svara med ett tankeexperiment. Om bara ett fåtal individer skulle överleva en stor katastrof där resten av mänskligheten utraderades så är det första de skulle göra – sedan de tänt en eld och ätit sig mätta – att börja skapa ­kultur: berätta historier för varandra, skapa bilder, sjunga. Kultur är ett grundläggande mänskligt behov, lika verkligt som själva livet. Den behövs inte, den finns

Kanske skulle denna lilla grupp individer efter ett tag också börja jämföra sina prestationer och upplevelser med varandra. Vems sång var bäst? Hur lät den starkaste historien? Vem fick flest att skratta eller gråta?

Här finns också grunderna för DN:s Kulturpris – Sveriges enda kulturpris där de olika genrerna berikar och även möter varandra rent fysiskt.

När priset skapades 2007 kom inspirationen från skilda tider och platser. En tändande gnista var tanken på genrernas strid under antiken och renässansen, där man vältaligt argumenterade för vilken som var den förnämsta bland konstformerna. Men också från en tävling i brittisk tv som gick ut på att ranka ”De 100 största britterna” – BBC gjorde påkostade och folkbildande tv-program där kända personer presenterade sina kandidater på längden och tvären.

Sedan dess har formerna för DN:s Kulturpris förändrats något, men grundtanken kvarstår: DN Kulturs kritiker väljer ut fem konstnärer ur genrerna musik, litteratur, film, scenkonst och konst – för att visa på de rottrådar som löper mellan konstarterna i kulturlivets eget ekosystem. De nominerade är de som har lyst upp kulturåret 2019.

Av dem kommer kulturredaktionen sedan att utse den slutliga mottagaren av Eva Langes staty ”Lilla regnet” samt en prischeck på 50.000 kronor.

Välkommen att möta de fem konstnärer som tillsammans har gjort livet värt att leva under det gångna kulturåret!