Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Björn Wiman: Skogen är inte bara en fråga om naturen, utan om människans värde

Veckans ”Uppdrag granskning” visade ett skräckexempel på skogshantering i Karelen – men man hade lika gärna kunnat stanna i Sverige.

Det är lätt att tänka sig in i hur Ikeas ”skogschef” Anders Hildeman kände sig när Janne Josefsson knackade på, viftande med ett rykande färskt inslag till ”Uppdrag granskning”. Reportaget, som SVT sände i onsdags, visar verkligheten bakom Ikeas slogan om sitt djupa miljöansvar – ”We love wood” – och företagets samarbete med Världsnaturfonden. Verkligheten: ett brutalt kalhygge.

Att man måste fälla träd för att tillverka Ikeamöbler kan rimligen inte komma som en större överraskning än att man riskerar att bli blind av träsprit, men det finns givetvis en exceptionell laddning i att en ursvensk möbeljätte hänvisar till sitt ursprung i djupaste Småland samtidigt som den samvetslöst skövlar 500 år gamla furor i den karelska urskogen.

Skogen är hårt rotad för svens­karna – grovt tillyxat skulle man kunna säga att vi inte ser träden på grund av all skog. Kanske är detta på väg att förändras. Förra helgen kunde DN berätta om hur en ny generation skogshuggare utbildas i Borlänge – där lär sig nu en grupp somaliska invandrare, busschaufförer och butiksinnehavare från Mogadishu, att hantera motorsåg och se skillnaden mellan skott av sälg och rönn. Det slitsamma jobbet i skogen intresserar inte längre svenskar, inte ens de som har gått en skogsutbildning, klagar en uppgiven skogsförman: ”Nu för tiden ska alla ha en dator i handen. Det här är inte ett jobb för folk som gillar att titta på fåglar med en kanelbulle i handen.”

Hans uttalande ansluter med all tydlighet till skogens långa tradition som motbild till civilisationen. Det var inte bara den frihetstörstande, prepubertala Ronja Rövardotter som insåg skogens potential – dess roll finns kvar även för den mer eller mindre digitaliserade generation av dagis- och fritidsgrupper som flera gånger i veckan kommenderas ”till skogen”, eftersom den förväntas ha frigörande effekter på deras naturliga instinkter. Skogen är fortfarande den symboliska platsen för det vilda, för människans mer otämjda sidor.

Det är också det genomgående temat i Kerstin Ekmans mäktiga essäbok ”Herrarna i skogen” från 2007. Redan i första kapitlet skriver Ekman om konflikten mellan viljan att bevara skogen och det mate­riella tvånget att bruka den. Kerstin Ekman är ingen trädkramare; hon vet att det var exploateringen av Norrlands skogar på 1800-talet som lade grunden till den svenska välfärden.

Det var då som orten Baggböle vid Umeälven blev symbol för rovdriften av svenska skogar, när träpatronen James Dickson – ”Norrlands-James” – lade handen på Bibeln vid Lycksele ting och begick värjemålsed på att hans sågverk inte köpt några träd från kronans skog. Men själva ordet, ”baggböleri”, fick fäste i svenska språket, inte bara när man talar om olaga avverkning av statens skogar, utan också som allmänt uttryck för skumraskaffärer i skogsbranschen.

Ordet förekommer – med rätta – även i det stora reportage om den svenska skogen som Maciej Za­remba inleder i dagens DN Kultur. Hans berättelse visar att ”Uppdrag granskning” inte hade behövt åka till Karelen för att hitta skräck­exempel på samtida skogshantering.

En ”oåterkallelig kulturreform”, skriver Zaremba i första delen av sitt reportage om hur den sociala ingenjörsfilosofin från miljonprogrammen nu tagit steget ut i naturen.

Tänk om det är så? Att skogen vi ärvde inte bara handlar om oersättliga naturvärden, utan om något mer. Kanske rent av om ­människovärdet.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.