Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 20:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/bjorn-wiman-vi-vill-inte-hatet-det-ar-hatet-som-vill-ha-oss/

Kultur

Björn Wiman: Vi vill inte hatet. Det är hatet som vill ha oss.

Den här gången var det annorlunda. De professionella reflexerna fick vika för de privata. "Var är du?" "Har du hört från henne?" "Han sms-ade just." "Säg åt henne att gå hem direkt!"

De flesta av oss – nästan alla – fick de besked vi ville ha. Alla – nästan alla – var i säkerhet.

Att terrorn och döden skulle komma till Sverige förr eller senare, det visste vi. Insikten om att allt kan hända vem som helst, var som helst, när som helst är numera välgrundad. På arbetsplatser pågick avtackningar och skålande i champagne för uppnådda säljmål. Nu aktiverades säkerhetsrutinerna, katastrofplanerna sattes i verket, maningarna till lugn gick ut trots rykten om skottlossning på vardagens mest självklara platser – Fridhemsplan, Globen, Täby…

Efter en timme ger jag mig ut för att hämta upp barn från olika platser i staden. Överallt människorna – de som nu kommit upp ur tunnelbanan och ut från arbetsplatserna till en fredag de inte kunde föreställa sig. Överallt de spöklika tågen med människor som går över stadens stora broar, hand i hand, tysta.

Men så plötsligt finns också något annat: ett leende, en svängande matkasse, en liten färgglad ryggsäck, något i ett ansikte som spricker upp likt ett löv i denna gråa, fasansfulla aprileftermiddag då världen för oss som lever i Sverige blev en annorlunda plats än den var i går.

Jag tror att det bara går att säga på ett sätt. Vi vill inte hatet. Det är hatet som vill ha oss. Det är det alla dessa ansikten säger. Det ska inte lyckas.

Läs mer: Stefan Löfven: Sverige har blivit attackerat