Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Blandade reaktioner på nya Barbie-kroppar

Några av de nya Barbie-dockorna som nyligen lanserats.
Några av de nya Barbie-dockorna som nyligen lanserats. Foto: TT / Ap

Den klassiska Barbie-dockan får nya former och färger efter 56 år av likformighet. Det är efter sjunkande försäljningssiffror som tillverkaren Mattel nu tänker om.

”Kan vi sluta prata om min kropp nu?”. Det är Barbie själv som ställer frågan på senaste omslaget till Time magazine. Hennes vädjan verkar dock inte bli hörsammad. Barbie-dockornas kropp diskuteras mer än någonsin i sociala medier efter att tillverkaren Mattel nyligen lanserat tre nya kroppsformer och sju olika nyanser på dockornas hud.

— Barbie speglar världen som flickor ser i sin närhet. Hennes förmåga att utvecklas och växa med tiden, medan vi är trogna hennes anda, är central för varför Barbie är nummer ett bland modedockor i världen, säger Mattels vd Richard Dickson i ett uttalande enligt TT.

Lanseringen har hyllats i sociala medier, bland annat skriver artisten Queen Latifa ”Låt oss fira!” på Twitter och uppmanar sina följare att posta bilder på sina nya dockor.

Men de nya dockorna får också kritik från flera debattörer, som i Expressen, bland annat för att enbart ha bytt ut ett kroppsideal mot ett annat – det kurviga ideal som bland andra Kim Kardashian och Beyoncé representerar.

I sociala medier raljerar många över att det dröjt 56 år innan Mattel tagit till sig av kritiken, som funnits länge, mot kroppsidealet som Barbie representerat. ”På tiden!” skriver den amerikanska skådespelaren Sophia Bush på Twitter:


Andra reagerar över hur de nya formerna beskrivs på förpackningen.

”Men ska den mer typiska kroppsformen få etiketten 'kurvig', motverkar inte det syftet?” undrar en twittrare.

Det har också dykt upp reaktioner från motsatt håll i sociala medier, att det är politiskt korrekthet som får Mattel att lägga till flera kroppstyper. ”Inte ens Barbie kan undgå PK-vansinnet” skriver en twittrare på BBC:s sida.

På Barbies officiella Facebook-konto har några av läsarna framfört kritiken att dockorna inte behöver se naturliga ut eftersom barnen gillar att de ser ut som prinsessor.

Så tyvärr, Barbie, du får nog stå ut ett tag till. Diskussionen om kvinnliga kroppsideal och dockors betydelse i frågan tycks inte vara på väg att ta slut.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.