Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Blandat mottagande för Ruben Östlund i Cannes

En scen ur ”The square”.
En scen ur ”The square”. Foto: Festival de Cannes

Stämningen var hög när Ruben Östlunds ”The Square”, den första svenska filmen som tävlar om en Guldpalm i Cannes på 17 år, mötte publiken för första gången.

Fredagskvällens premiärvisning för pressen började med hög stämning, mycket skratt och en hel del applåder. ”The square”, som med sina 2 timmar och 20 min är en av tävlingens längsta, utspelar sig i den svenska konstvärlden och kretsar kring en kontroversiell utställning på ett stort modernt konstmuseum inrymt i Kungliga slottet (!) i Stockholm.

Danske Claes Bang (”Bron”) gör ett storslaget genombrott i rollen som museichefen och kulturmannen Christian. Även de internationella tv-stjärnorna Elisabeth Moss (”The Handmaid’s tale”) och Dominic West (”The affair”) har små men pregnanta roller som kritisk journalist respektive dryg konstnär i den ofta skarpa satiren över konstvärlden, sociala medier-kulturen och hur människors höga självuppfattning krockar med inbyggda fördomar. Flera scener är våldsamt utmanande, bland annat en societetsmiddag där gäster störs av en performance (motion capture-stjärnan Terry Notary som spelat King Kong)  som slutar i vild och obekväm kalabalik.

Entusiasmen i salongen svalnade dock mot slutscenerna som möttes av några spridda applåder. Flera internationella kritiker som DN talade med efter visningen tyckte att  filmen var intressant men för lång.  ”Roliga sketcher som dock inte riktigt hänger ihop”, menade den israeliska kritikern Dan Fainaru. Veterankritikern David Stratton från Australien ansåg i sin tur  att ”The square” innehåll många spännande scener men vände sig också mot längden. Hollywoods Reporters internationella filmredaktör Deborah Young tyckte också att filmen kunde varit kortare men hade ändå blivit genuint underhållen, hyllade Claes Bangs skådespeleri och starka karisma samt trodde definitivt att ”The square” trots allt har  en chans att vinna Guldpalmen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.