Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Vad händer om konsten reduceras till bisyssla på Sven-Harrys?

Häromnatten utsattes Sven-Harrys konstmuseum i Vasaparken i Stockholm för allvarlig skadegörelse – nästan alla glasrutor i museets bottenplan krossades.

Men det är inte den enda utmaningen för den sex år gamla konsthallen. Nyligen annonserade Sven-Harrys efter en ny vd. Eftersom fastigheten vid sidan av museet även innehåller en restaurang, lägenheter och kommersiella lokaler så ställs speciella krav på den sökande.

Vederbörande ska bland annat ”utveckla arbetet på museet och i fastigheten”, leverera ”hög servicegrad på museet och tillhörande restaurang” samt initiera ”inspirerande och publikdragande utställningar till konsthallen”. Det är ingen liten tugga att svälja.

När Sven-Harrys öppnade var ambitionerna höga. I konsthallen har samtida konstnärskap som Karin Mamma Andersson, Karin Broos och Jan Håfström visats. I husets takvåning finns dessutom ett museum med Sven-Harry Karlssons privata samling av konstnärer som Carl Fredrik Hill, Helene Schjerfbeck och August Strindberg.

Men på senare år har konsthallens utställningsprogram blivit alltmer historiskt och tillbakablickande. Här har bland andra Anders Zorn och skärgårdsmålaren Axel Sjöberg visats, men desto mindre samtidskonst. I det läget behövs snarare en specialiserad intendent än en mångsysslande vd.

Situationen är särskilt känslig med tanke på att Magasin III i Frihamnen från och med i höst lägger ner sin publika verksamhet i två år framåt. I dag är Bonniers konsthall och Artipelag på Värmdö de enda privata konsthallarna som har ett intressant, samtida utställningsprogram.

För Stockholms konstpublik är det en oroande utveckling. De privata mecenaterna har på senare år bidragit till konstlivets mångfald och satt de statliga institutionerna under press. Vad händer när de reducerar konsten till en bisyssla, vid sidan av trappstädning och servering av starköl?

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.