Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Böcker om barnaga säljs på svenska boksajter

Flera svenska boksajter erbjuder sina kunder "To train up a Child", där föräldrar uppmanas att använda fysiskt våld för att "träna" sina barn till lydnad. Svenska Unicef kräver nu att svenskägda Adlibris och Cdon tar bort titeln eftersom den uppmanar till brott.

I boken står att smäll och smisk måste göra ont för att förstärka instruktionen till barnet:

”Det är mest effektivt att slå en liten käpp, eller litet spö, på bara skinnet där nerverna ligger yttligt. Ett ytligt slag orsakar tillräckligt med smärta utan att orska skador eller blåmärken. Välj tillhygge efter barnets ålder. För barn under ett år räcker en liten videgren.”

Det står även att en dask på blöjan inte har någon effekt, och kan orsaka värre skador.

Och om det ammade barnet biter sin mor i bröstet, rekommenderas att göra som författarens fru: ”dra bebisen i håret.”

Bokens författare är den kristne pastorn Michael Pearl och hans hustru Debi. Såväl boken som Tennessee-pastorns predikningar om barnuppfostran är ytterst kontroversiella i USA.

Inte minst sedan boken har kopplats till flera fall där barn sannolikt har misshandlats till döds av sina föräldrar, skriver New York Times.

I ett fall påträffades boken hemma hos de åtalade föräldrarna. Boken är särskilt populär hos kristna som undervisar sina barn i hemmet, skriver New York Times.

Unicef har uppmanat Bonnierägda Adlibris och det svenska Cdon att omedelbart ta bort titeln.

– Boken uppmanar till handlingar som är förbjudna i svensk lag, och den är dessutom ett allvarligt brott mot Barnkonventionen, säger Christina Heilborn, Unicefs jurist.

– Det är ett hot mot barnets rättsliga ställning om en sådan här bok sprids på marknaden, fortsätter hon.

Att tillfoga ett barn våld eller annan kroppskada är förbjudet i Brottsbalken.

Ett par timmar efter att DN har kontaktat Cdon säger nätbokhandeln att de omedelbart ska plocka bort ”To train Up a Child”.

– Vi granskar löpande de produkter våra kunder rapporterar vara olämpliga, och vi kommer nu även att granska denna bok. Produkten har tills vidare tagit bort ur butikens sortiment, skriver boksajtens presstalesperson Fredrik Bengtsson.

Adlibris, däremot, låter boken ligga kvar tills vidare.

– Vi tar Unicefs kritik på stort allvar. Om ett par veckors tid ska vi ha utarbetat en policy för när böcker ska plockas bort på grund av innehållet, säger Linnea Wiklund, pressansvarig på Adlibris.

– Jag kan säga att ”To train a child” sannolikt är en bok som vi kommer att plocka bort, fortsätter hon.

I december kritiserades svenska boksajter för att antisemitisk proganda fanns med i utbudet av böcker. Då handlade det om den över hundra år gamla boken ”Sions vises protokoll”, som sprider judehat och som senare har bevisats vara ett falsarium.

Någon dag efter protesterna plockades titeln tills vidare bort från Adlibris sortiment.

”Denna titel är borttagen ur sortimentet medan juridisk prövning pågår. Adlibris kommer utarbeta en policy gällande hantering av böcker som klassas som hatlitteratur.”

– Det är en svår balansgång. Vi ser ett värde i att göra så mycket som möjligt tillgängligt. Det kan finnas böcker som vi tycker är vidriga, men som ändå får stanna kvar i sortimentet eftersom vi tror på att tillgängliggöra litteratur och information, säger Linnea Wiklund, pressansvarig hos Adlibris.

För Adlibris räkning tittar jurister just nu på ”Sions vises protokoll” för att se om det är ett lagbrott, hets mots folkgrupp, att sälja boken och marknadsföra boken.

Kommer den att finnas kvar om era jurister inte anser att det är lagbrott?

– Det kommer att finnas titlar som vi plockar bort även om det inte är olagligt att ha dem i katalogen och ”Sions vises protokoll” är en sådan, säger Linnea Wiklund.

Unicef överväger att be Justitiekanslern, JK, granska om försäljningen av "To train up a Child" bryter mot Tryckfrihetsförordningens förbud mot att uppvigla till brott.

För att det ska vara ett tryckfrihetsbrott krävs att någon uppmanar eller förleder till brott.

Till DN säger JK att det först måste komma in en anmälan innan det går att ta ställning till försäljningen av "To train up a Child".

För drygt tio år sedan anmälde polisen i Södermanland tidningen "Vakttornet" för en artikel med rubriken "Det här kan göra ont", där läsarna uppmanades att tukta sina barn.

I det speciella fallet ansåg JK inte att Vakttornet bröt mot Tryckfrihetsförordningen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.