Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 10:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/bocker/dns-lotta-olsson-har-ar-julens-basta-bocker-for-barn-och-vuxna/

Böcker

DN:s Lotta Olsson: Här är julens bästa böcker för barn och vuxna

Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Foto: Thomas Karlsson

Här är DN:s Lotta Olssons 24 boktips för barn och vuxna. Allt från Pixi adventskalenders till årets juldeckarnovellsamling med skräcktema och mycket mera.

Läs även: Lotta Olsson: Bokkalendrar är ett förödande charmigt koncept.

Lotta Olssons 12 tips för barn och unga:

Jan Lööfs

”Pixi adventskalender”

Bonnier Carlsen, från 3 år

Jan Lööf står för det övergripande intrycket eftersom han har ritat omslagen (kalendern har både- fram och baksida med luckor), och bakom luckorna döljer sig en hel radda små böcker av andra barnboksförfattare. Så småningom upptäcker man också att kalenderbilderna ändrar sig när luckorna är öppnade: Jan Lööf har skickligt lekt med kalenderns möjligheter.

Camilla Lundsten

”Äntligen jul”

Rabén & Sjögren, från 0 år

Pekbok för de minsta där julen kokats ner till de allra viktigaste symbolerna. Snö, ljus, gran, pepparkakor och paket är själva grundidén, och Camilla Lundsten lyckas åstadkomma julstämning utan att behöva genvägen över rött, guld och grönt. I stället får finstämt bleka pasteller visa elefantens och kaninens storögda julförtjusning, och tomten finns bara i en dröm.

Dr Seuss

”Grinchen - julen är stulen”

Övers. Marianne Tufvesson

Volante

Alla älskar julen utom Grinchen. Men hur ska han lyckas stoppa den? Grinchen klär sig i tomtekläder och beger sig ut på stöldturné, för den som kan ta sig ner genom en skorsten kan lika gärna knycka saker som leverera dem. Amerikansk bilderboksklassiker från 1957 där översättaren lyckats översätta inte bara rimmen, utan även den egensinniga rytmen.

Mats Strandberg och Sofia Falkenhem

”Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem”

Rabén & Sjögren, från 3 år

Årets adventskalenderbok från Rabén & Sjögren är en spännande saga med tjugofyra oväntat roliga kapitel. Kentauren Ken vill hem till sin familj vid Nordpolen, och träffar på vägen några ur de kända sagorna, som äntligen får berätta vad de egentligen har varit med om. Häxan i pepparkakshuset föll offer för onda barn och Törnrosa har själv odlat häcken runt slottet.

Jujja Wieslander och Sven Nordqvist

”Mamma Mu och Kråkans jul”

Rabén & Sjögren, från 3 år

Nyupplaga av boken från 2008 om hur Kråkan kämpar för att få julklappar fastän han tror att ingen mer än han själv vill ge honom något. Men Mamma Mu och hönorna har egna planer, och har förberett en överraskning i skogen. Vänlig bilderbok där både texten och bilden med små medel bygger upp komik och kärleksfull trygghet, även åt den som mest är egoistisk.

Maja Lunde och Lisa Aisato

”Snösystern”

Övers. Barbro Lagergren, Bonnier Carlsen, från 6 år

Påkostad norsk fyrfärgsbok om Julian vars föräldrar sörjer sin döda dotter Juni och inte orkar förbereda julen. Men så kommer Hedvig, som bor i ett hus där precis allt är julpyntat. Det ekar av gamla förebilder (Maria Gripe, Astrid Lindgren, Dickens) i Maja Lundes text, och Lisa Aisatos bilder är ojämna, men de bästa förmedlar en svindlande vacker, glittrande julstämning.

Andreas Palmaer och Peter Bergting

”Julens monster”

Alfabeta, från 9 år

Kulturhistorisk bok med blodisande illustrationer som berättar om de mer ruskiga inslagen i julmytologin från världens alla hörn. Det finns gott om otrevliga väsen som inte alls vill ge barn presenter utan hellre dödar dem, om de inte har uppfört sig. Påfallande många har ett horn i sidan till barn som inte städar ordentligt, ett slags ondskefulla Marie Kondos. 

Ulf Nilsson

”I väntan på julen”

En bok för alla, från 6 år

En av de finaste julböckerna: en samling med fyra äldre berättelser, en för varje adventsljus. Här finns barn som räknar ut hur de ska få tiden att gå fortare till julafton, roliga små tomtar som fastnar i en fälla, beslutsföra pepparkakor och åtminstone ett spöke. Fyra illustratörer medverkar: Alexander Jansson, Anna Sandler, Katarina Strömgård och Emma Ganslandt.

Katarina Genar och Lotta Geffenblad

”Magisk december”

Bonnier Carlsen, från 6 år

Julias föräldrar har startat bokhandel och hinner inte alls tänka på Julia eller ens på julen. Bästisen Jack har flyttat långt, långt bort. Men Julia träffar gamla Helmi som ger Julia en snöglob och har en snäll hund att gå ut med. Melankolisk saga med magiska inslag, och Lotta Geffenblads vackra bilder ger en snöig småstadsstämning med djupblåa vinterhimlar.

Johanna Wilson

”Nu är det Julia”

B Wahlströms, från 9 år

Julia älskar sin mobil, mamma älskar sitt jobb och pappa är lite utbränd av jobbet på reklambyrån. Så pappa och Julia åker till morfar på landet, där Julia går vilse i skogen och träffar mytologiska väsen som ingen tror på längre. De behöver förstås en reklamkampanj, konstaterar Julia. Ojämn, men rolig berättelse om naturen och den moderna världen.

Tom Fletcher

”Julosaurusen”

Övers. Hanna Svensson, Lind & co, från 9 år

Absurd historia om den moderlösa pojken William Trundle som helst av allt vill ha en dinosaurie i julklapp. Tomten tänker ge honom en mycket trovärdig gosedjurs-dinosaurie, men det visar sig också finnas en riktig Julosaurus som jagas av en otäck storviltsjägare och dyker upp hemma hos William. Halsbrytande action med udda, egenuppfunnen mytologi.

Martin Widmark och Helena Willis

”Jul i Valleby: Det stora strömavbrottet”

Bonnier Carlsen, från 6 år

Kombinerad berättelse och pysselbok, som dels följer historien om strömavbrottet, dels ger en lagom klurig gåta på varje uppslag. Man lär sig bland annat morsealfabetet, sms-svenska och rövarspråk i en rolig språkblandning som ger mersmak. Sen tar Lasse och Maja förstås reda på vem som orsakat strömavbrottet, och får problem med alla som erkänner brottet.

Här är Lotta Olsson tips för bästa julläsningen för vuxna:

”Novellix novellkalender”

Det är som en liten byrå med noveller, tjugofyra inslagna paket med olika noveller som spretar åt alla skönlitterära håll, från klassiker till sånt som är ganska nyskrivet, från lättläst till mer ansträngande läsning. Nackdelen för den som är van Novellix-läsare är att det är tidigare utgivna noveller, annars är den ett utmärkt och ovanligt vackert startpaket.

”Bonniers stora adventskalender”

Ill. Lotta Kühlhorn

Bonniers

Det är en så bra idé att man undrar varför inget stort förlag har gjort det tidigare: man tar noveller eller korta kapitel ur sin utgivning, gör om dem till små häften och slår in dem i en läckert designad adventskalender. Man viker upp kalendern i tre delar, och luckorna innehåll kan lika gärna vara en liten kokbok som en klassisk novell, en tecknad serie eller en fackbok.

Debbie Johnson

”Jul på menyn”

Övers. Eva Axelsson, Printz publishing

Romantisk brittisk berättelse på temat ”udda människor som hittar varandra”. Zoe är fostermor till Martha sen Marthas mamma, Zoes bästa vän, dog. När Martha blir en riktigt strulig tonåring tar Zoe med Martha till en liten by vid kusten i Devon. De hamnar i en vänlig, lätt bygemenskap där alla är lite konstiga. Varpå Marthas okända pappa dyker upp. 

Natalie Cox

”En oväntad jul”

Övers. Pia Printz, Printz publishing

Charlies lägenhet i London exploderar (!) och hon åker till sin kusin som har hundpensionat i Devon. Varpå kusinen sticker till sin flickvän och lämnar Charlie med en hundflock där en hund är stor som en häst och en annan ohyggligt dräktig. Och så kommer det en hundtjuv. Men det finns en tjusig veterinär, som tur är. Charmig, rolig (och mer hundar än jul).

Felicia Welander

”Dan före dan”

Lavender Lit

Sigrid tycker att julen ska firas precis som vanligt i stugan i Hälsingland, även om pappa inte är med längre. Ingen annan heller, visar det sig när Sigrid kommer hem från en långresa. Resolut börjar hon leta efter en internetdejt samtidigt som hon jobbar på Nordiska museet och lär sig allt om jultraditioner. Söt romantisk saga som inte slutar som man tror.

Sofia Fritzson

”Två hjärtans karameller”

Lavender Lit

Trivsam romantisk berättelse om hur Ellinor åker ut till en skruttig karamellfabrik på landet för att tala allvar med dem. Ellinors pappa var delägare i fabriken, men nu är han död och Ellinor och hennes systrar tänker sälja sin andel om den inte blir lönsam. Varpå fabriken visar sig vara en ensam kille som gör fudge hemma i köket och inte alls vill tänka på pengar.

Jenny Colgan

”Julafton på den lilla ön i havet”

Övers. Birgitta Karlström, Massolit

Skotska Jenny Colgan är fenomenal på feel good, även om det är lite rutinartat att göra en julbok om den skotska ön Mure när hon för bara några år sen gjorde en julbok om det lilla bageriet i Cornwall. Men hon berättar överraskande nyanserat och inkännande om svåra saker, bland annat om kulturkrockar, flyktingproblematik, homofobi och övergivenhet.

Anna Fredriksson

”11 nätter före jul”

Månpocket

En julroman som började sitt liv som ljudbok. Journalisten David letar artikeltips på en relationssajt och upptäcker till sin fasa att hans fru Erika skriver om deras äktenskap (anonymt) just där. Nej, de är inte lyckliga och nästan alltid stressade. Men är det så illa som det verkar i Erikas texter? Fin beskrivning av hur svårt det kan vara att kommunicera.

Fredrik Backman

”Ditt livs affär”

Månpocket

En vacker, sorglig novell av Fredrik Backman om cancersjuk man som sörjer sin havererade relation till den vuxne sonen. Var gick det snett? På sjukhuset lär mannen känna en svårt sjuk femårig flicka. Vad är det man sörjer när livet tar slut? Vad är döden, och vad är livet? Och vem är kvinnan med pärmen som kommer för att hämta oss alla till sist?

Annika Estassy

”En sång för Hedda”

Norstedts

Lina får sparken från sitt jobb och är ensamstående med ätstörningar. Men hon får med sig sin tangolärare hem till familjen i Måneby, där mamma och brodern Jesper driver gästgiveri. Snällt och ganska förutsägbart, men Annika Estassy berättar fint om ekonomiska svårigheter, sjukdomar och annat som drabbar de flesta. Del två, men den går att läsa fristående.

”Under misteln”

Ordberoende

Väldigt ojämn novellsamling med tjugofyra noveller av mer okända författare. Den växlar friskt mellan romantik och socialrealism, mellan barn och vuxna, mellan förtvivlad ensamhet, längtan efter traditioner och en gemenskap som ibland är trygg, ibland kvävande och ibland livsfarlig. Summan blir större än delarna: det här är en berättelse om Sverige.

Katarina Mazetti m fl

”Mord på blanka juldagen”

Semic

Årets juldeckarnovellsamling innehåller en imponerande författarlista: Åke Edwardson, Amanda Hellberg, Johan Theorin, Katarina Mazetti, Henning Mankell, Inger Frimansson, Arne Dahl och Dag Öhrlund. Innehållet spretar vilt från Mankells sorgsne Wallander som bara ska åka förbi ett ställe på vägen hem, till Johan Theorins skräcknovell om hotellet med jultema.