Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 23:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/bocker/fem-bocker-om-elfte-september/

Böcker

Fem böcker om elfte september

Claire Messuds ”Kejsarens barn” är långt, långt, långt ifrån den enda bok som skrivits om attentaten i New York den 11 september. Jonas Thente påminner om fem andra böcker som kretsar kring dagen då allt förändrades.

Rätta artikel

 

Don DeLillo: ”Falling man”

2007 (svensk översättning av Rebecca Alsberg)

Efter att på ett kusligt sätt ha profeterat om de två tornens fall i bland annat romanen ”Mao II” 1991, tacklar Don DeLillo det faktiska skeendet i ”Falling man”, där två överlevande inleder ett förhållande. Titeln anspelar på en performanceartist som i kostym hänger sig upp och ner i samma ställning som mannen på den kända bilden från World trade center – mannen som hoppar huvudstupa mot sin död.

Lawrence Wright: ”Al-Qaida och vägen till 11 september”

2006 (svensk översättning 2007 av Örjan Sjögren)

Denna bok av reportageförfattaren Lawrence Wright följer händelserna som ledde fram till terrorattentatet på ett personplan. Han följer de enskilda terroristerna och framför allt Osama bin Laden, men också några av de amerikanska nyckelspelarna inom kontraterrorismen. Islamisternas kvinnoskräck får stort utrymme. Pulitzer-belönad 2007.

Ian McEwan: ”Lördag”

2005 (svensk översättning 2015 av Maria Ekman)

McEwans roman utspelar sig under en dag i London 2003, då ett ofantligt demonstrationståg mot Irakkriget drar fram genom gatorna. Trots att ”Lördag” inte i första hand handlar om attacken mot World trade center, så anses den av många – även amerikaner – vara den bästa skönlitterära skildringen av samhället och livet efteråt.

Jonathan Safran Foer: ”Extremt högt och otroligt nära”

2005 (svensk översättning 2006 av Hans-Jacob Nilsson)

Nioårige, lillgamla och kloka Oskars pappa dör högst upp i World trade centers södra torn. Oskar är djupt sorgsen och övergiven, men han har en nyckel som tillhört hans pappa. Nu färdas han runt i New York och träffar andra överlevande, i jakten på det lås som nyckeln tillhör.

Thierry Meyssan: ”Leffroyable imposture”

2002

Den franske journalisten och aktivisten Meyssans bok får representera otalet konspiratoriska, och stolliga, teorier kring 11 september. Titeln kan översättas till ”Den ohyggliga bluffen” och tesen är att hela attacken var iscensatt av politiska hökar i USA:s etablissemang för att kunna öka militära anslag och påsikt avskaffa demokratin.

Läs mer: intervju med författaren Claire Messud 

 

 

'