Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 16:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/bocker/kristina-sandberg-selma-lagerlof-hukade-inte/

Böcker

Kristina Sandberg: ”Selma Lagerlöf hukade inte”

Kristina Sandberg. Foto: Thomas Karlsson

Författaren Kristina Sandberg får årets Selma Lagerlöf-pris för romantrilogin om Maj. Prissumman är på 100 000 kr.

Rätta artikel

Under en lunch på Selma Lagerlöfs värmländska herrgård Mårbacka presenterades på torsdagen årets mottagare av Selma Lagerlöfs litteraturpris för 2019, författaren Kristina Sandberg.

– Jag har verkligen försökt tänka igenom vilket förhållande jag har till Lagerlöf. Jag började läsa henne i tonåren, men samtidigt var hon en sådan gigant, någon så stor och på så långt avstånd, att jag inte riktigt sökte mig till henne när jag själv började skriva. 

– Ändå var hon en gestalt som inspirerade, eftersom hon verkade så självklar i sin identitet som yrkesförfattare, och i sin utblick på världen, i sitt engagemang. Hon hukade inte!

Vilket av Lagerlöfs verk har betytt mest för dig?

– Det kanske ändå är ”Kejsaren av Portugallien”, om jag måste välja bara ett. Fast jag har just läst ”Mårbackasviten”, den tyckte jag mycket om. Och jag är sugen på att läsa om hela trilogin ”Löwensköldska ringen”.

Sandberg får själv priset för just en trilogi, för romanerna om hemmafrun Maj: ”Att föda ett barn” (2010), ”Sörja för de sina” (2012) och ”Liv till varje pris” (2014).

Skriver du på något just nu?

– Ja, jag skriver... Men vad det blir av det, det får vi se. En del av prissumman blir naturligtvis skrivpengar, men vi behöver också bygga till fler rum här hemma, så att jag får ett eget rum att skriva i!

Priset delas ut i Sunne vid en ceremoni den 10 augusti. Bland tidigare pristagare märks bland andra Lotta Lotass, Klas Östergren och Lars Norén.