Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 05:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/bocker/lotta-olsson-tipsar-om-fem-nya-spanningsromaner/

Böcker

Lotta Olsson tipsar om fem nya spänningsromaner

Karin Alfredsson och hennes spänningsroman ”Sista färjan från Ystad”. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin och Bokfabriken

Det står allt oftare ”spänningsroman” på böcker. Vad skiljer dem från deckarna? Ofta är spänningsromanerna mer relationsinriktade och handlar om hur vi beter oss mot varandra, skriver Lotta Olsson som här också tipsar om fem spänningsromaner.

Rätta artikel

Allt fler spänningsromaner rör sig i ett gränsland: är de deckare, egentligen? Och om man inte riktigt kan kalla dem deckare, vad är de då? Kriminalromaner är ofta ett bättre samlingsnamn som Svenska Deckarakademin, trots sitt eget namn, ofta använder för att täcka in all spänningslitteratur som innefattar någon form av kriminell verksamhet.

Alla fem romanerna på den här sidan innehåller kriminalitet, och alla går på något sätt ut på att lösa en gåta och avslöja en brottsling. Ändå skulle jag hellre kalla några av dem spänningsromaner, för tyngdpunkten ligger på spänningen och deckargåtan är inte det viktigaste. Böckerna handlar mer om hur människor är och hur de beter sig mot varandra, med tydlig verklighetsanknytning. Det handlar också om att avslöja sådana brott som sällan hamnar inför domstol.

På ett sätt är spänningsromanerna vår tids sedeskildringar, som syftar till att klarlägga hur människor kan utnyttja varandra i vardagslivet. Sånt berättar Lisa Jewell om, som tidigare skrivit en rad uppskattade feel good-romaner (läs till exempel ”Fågelburen” från 2014, en begåvad familjeskildring).

I sina senaste böcker tar hon klivet över till att skriva spänning, men det är fortfarande relationsromaner, bara mer spännande. I den förra, ”Och sen var hon borta”, hade hon uppenbara problem med deckargåtan, och den delen är fortfarande inte hennes starkaste sida. Men det är inte alltid själva utredningen som är viktig, och själv hade jag stora svårigheter med att släppa taget om ”Varje steg du tar”. Det är något med Lisa Jewells förmåga att bygga upp spänningen kring vardagliga händelser, så att man förfärat håller andan när två personer hälsar på varandra på gatan. 

Fast i ett par av böckerna finns det förstås alldeles vanliga deckarintriger, med mordgåtor där det till och med dyker uppe en genretypisk seriemördare. Det är som det brukar i deckarvärlden: det händer en massa nytt, men allt det gamla fortsätter att leva kvar. Det är en envist livaktig genre, för inriktningen är ju inte döden. Det handlar mycket mer om hur svårt det är att vara människa.

● ● ●

5 X NYA SPÄNNINGSROMANER

Illustration: Bokfabriken

Karin Alfredsson: ”Sista färjan från Ystad”

Bokfabriken

Om man vill veta vad som verkligen inte fungerar i samhället ska man titta på brott. Vilka brott begås? Vilka är brottslingarna – och vilka är offren?

Somliga brott är svårare att utreda än andra, för offren tar på sig skulden själva. Det är förstås bedrägerierna, där de som förr kallades sol-och-vårare lurar av ensamma, oskuldsfulla människor pengar med löfte om kärlek, gemenskap och ekonomisk trygghet.

Det är skrämmande enkelt, ännu mer i vår snabba digitala tid. Vill du ha en andrahandslägenhet i Stockholms innerstad? Sällskap på ålderns höst? En läkare som lyssnar? 

I ”Sista färjan från Ystad” har ett syskonpar satt bedrägerierna i system. De letar upp ensamma människor som behöver någon som lyssnar. De är de lättaste att lura.

Syskonen visar upp en provkarta över vår tids bedrägerier, och ger sig i väg ner genom Europa, där de hittar på fler och fler fiffiga bondfångerier. Spänningen ökar för varje riskmoment, och en kort stund finner jag mig vara på syskonens sida i deras halsbrytande affärsverksamhet.

Men för varje brott finns ett offer, och Karin Alfredsson, som vanligt en mästare i att berätta om människor, lyfter omsorgsfullt fram varje hoppfull stackare som sitter hemma och väntar på att älskaren/älskarinnan/den svårt sjuka väninnan som behövde pengar till en behandling ska höra av sig.

Och sen: fasan. Att förstå att man är lurad. Att man inte borde ha vågat tro på den där stora kärleken som man saligt tänkte att den var osannolikt bra.

Jodå. Osannolik var den ju.

Sen följer skammen, och en ensam människa som aldrig mer kommer att lita på någon annan.

Då behövs den där ettriga polisen som snokar vidare, och det är hon som är den stora trösten i Karin Alfredssons bok. Hon som inte ger sig bara för att offren vägrar anmäla.

Illustration: Printz publishing

Lisa Jewell: ”Varje steg du tar”

Översättning: Sanna Hellberg. Printz publishing

Joey är en vanlig ung brittisk kvinna, som träffade Alfie, sjukt snygg, när hon jobbade och festade på Ibiza. De gifte sig barfota på stranden och dansade hela natten.

Sen åkte de hem till England. Som tur var fick de bo på vinden hos Joeys bror, hjärtkirurgen Jack, och hans höggravida fru Rebecca.

Och livet, vardagen, äktenskapet blir tråkigt. Joey börjar titta efter grannen, en karismatisk medelålders rektor som räddar skolor över hela England. En annan granne har förföljelsemani, medan hennes tonårsdotter gör allt för att livet ska vara normalt. Eller är det verkligen någon som bevakar dem?

Lisa Jewell berättar om vanliga, stukade människor, men bygger också upp en nervpirrande stämning kring den stilige rektorn. Är han en hjälte, eller döljer han något helt annat bakom sin välvilliga fasad?

Illustration: Forum

Denise Rudberg och Mikaela Bley: ”Sviten”

Forum

Med stor misstänksamhet öppnar jag ”Sviten”, hur kul är det med det ytterligare en historia om det svåra livet för de rika som festar på Stureplan?

Men det blir en omåttligt spännande, mycket sedelärande historia om hur dumma flickor (oftast flickor) följer med otäcka rika män (oftast män) på festliga tillställningar, och hur illa det kan gå. Ett gäng gamla kompisar träffas med jämna mellanrum, och höhö, sen vill man ju ha lite roligt senare på kvällen (kaffeflickor, någon?).

Det handlar (kanske) inte om regelrätt prostitution, utan om härliga fester där det ibland uppstår tycke, helt enkelt.

Eller vad det nu är som uppstår.

En flicka har hittats död efter en privat fest i en hotellsvit. ”Sviten” är förhörsprotokoll, enbart dialog, men Denise Rudberg och Mikaela Bley hanterar skickligt den svåra formen.

Illustration: Harper Collins

Emelie Schepp: ”Broder Jakob”

Harper Collins

Eftersom jag är måttligt road av överambitiösa seriemördare blir jag irriterad redan i inledningen på ”Broder Jakob”, där en seriemördare visar sig sy ihop benen på kvinnor. Ja, ni läste rätt. Han vill få dem att se ut som sjöjungfrur. Sen dumpar han dem i Strömmen i Norrköping.

Nåja. Trovärdighet behöver ju inte vara allt, och Emelie Schepp berättar ändå bra om den högst otroliga åklagaren Jana Berzelius som jagar mördaren och även lyckas begå en hel del förskräckliga brott på egen hand, eftersom hon har en synnerligen komplicerad bakgrund där en av Norrköpings ruskigaste brottslingar har spelat en stor och viktig del.

Det blir snabbt lite väl uppenbart vem som är sjöjungfrumördaren och vad som ligger bakom morden, men det är som vanligt medryckande. Fast förra boken, ”Pappas pojke”, var bättre.

Illustration: Bladh by Bladh

Bettina Bieberstein Lee: ”Tigeröga”

Bladh by Bladh

En ung kvinna har nyligen försvunnit i det flerfamiljshus i Stockholms innerstad där journalisten Hanna flyttar in. Hanna kan inte låta bli att försöka ta reda på mer när hon ser avspärrningstejpen på dörren, och blir förbryllad. Vad har hänt Esther? Vilken roll spelar grannarna? Den ensamme Adrian som länge hade haft ögonen på Esther, och flickan Zoe som bor hos sin mamma varannan vecka och lärde känna Esther? Vad är det Zoe inte har berättat?

Bettina Bieberstein Lee berättar omväxlande om Esthers och Hannas liv och bygger fint upp deras respektive personligheter. Hanna kämpar med en olycklig förälskelse och ett osäkert frilansliv, medan Esther tvärtom har försökt leva ett vanligt liv med sin pojkvän. Men Esther har levt ett annat, betydligt farligare liv i skymundan, och Hanna kommer det allt mer på spåren.

Läs fler boktips från Lotta Olsson