Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-22 21:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/bocker/malin-ullgren-varfor-kravdes-en-svekdebatt-for-att-svt-skulle-forsta-sitt-ansvar-for-litteraturen/

Böcker

Malin Ullgren: Varför krävdes en svekdebatt för att SVT skulle förstå sitt ansvar för litteraturen?

Ingalill Mosander. Foto: Carolina Byrmo/TT

SVT lovar att återkomma efter årsskiftet med boktipsen i ”Go' kväll”. Det är oroande att de över huvudtaget fick impulsen att lägga ner dem, skriver DN:s Malin Ullgren.

”Ingenting gör så mycket för litteraturen som när Gunnar Arvidson håller upp en bok i tv-rutan”. Meningen cirkulerade under 1990-talet, inte sällan med en lätt bitter biton: litteraturvetenskapen och kritiken må kämpa på med sina analyser och värderingar – det som bär ut skönlitteraturen i vidare kretsar, är att en populär programledare visar ett bokomslag för kameran.

Under veckan som gick kom nyheten att SVT skulle lägga ner journalisten Ingalill Mosanders boktips i ”Go’kväll”. Tittarna blev urförbannade, förläggarna undrade varför SVT är så ovilliga att ta sitt ansvar för litteraturen (DN 12/9). 

Nu lovar SVT att återkomma med boktipsen i ”Go’kväll” efter årsskiftet. Finemang.

Vad som är mindre finemang och betydligt mer oroande är SVT:s impuls.

Ja, på SVT finns ”Babel”. Men sammantaget är ett enda litteraturprogram en mycket beskedlig insats av själva public service, av den tv-plattform som står i allmänhetens tjänst.

I en ny rapport framkommer det att försäljningen av tryckta böcker har fallit stort. Att ljudboksformatet ökar innebär knappast någon större lättnad för de författare som inte skriver lyssningsvänlig litteratur, vars uttrycksform i första hand är tryckt text.

De tittare och bokläsare som har nåtts av tipsen i ”Go’kväll” har utgjort en viktig del av det litterära kretsloppet. Varför krävdes en svekdebatt för att SVT skulle förstå det? Känner de inte sin kärnpublik?