Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 14:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/bocker/min-nya-bok-handlar-om-den-svenske-fattigpojken-som-stred-mot-slaveriet/

Böcker

Ola Larsmo: ”Min nya bok handlar om den svenske fattigpojken som stred mot slaveriet”

Ola Larsmo Foto: Nicklas Thegerstrom

Ola Larsmos roman ”Swede Hollow”, om svenska emigranter i Minnesota kring 1900, kommer i dagarna ut på engelska. Författaren ska själv åka runt i USA och möta läsare, framför allt i de gamla svenskbygderna.

Blir det något besök i Swede Hollow, ravinen i Saint Paul som är centrum för din skildring?

– Det blir det, och där pågår just nu en konstutställning om platsen och dess historia. Parallellt med att jag skrev min bok, började Swede Hollow bli mer och mer uppmärksammat I USA, bland annat genom en opera och nu en teaterföreställning. 

– Förutom Swede Hollow, blir det en rätt intensiv bokturné, till exempel åker jag till Chicago, Washington, New York och Minneapolis. Dessutom ska jag till Seattle, dit väldigt många svenskar kom, bland annat min morfars bror.

Vad är det som lockar amerikaner med platsen Swede Hollow i dag?

– Jag tror att på samma sätt som staden en gång ville glömma den fattiga, smutsiga platsen där emigranter hamnade, vill man nu återupptäcka den, liksom lösa mysteriet. Dessutom är ju migrationen i världen just nu något som ritar om världskartan och förutsättningarna för politiken, i det finns ett behov av att se tillbaka på den egna historien.

Du skriver just nu på en ny roman – blir det mer emigranthistoria?

– Det blir det faktiskt. Medan jag arbetade med ”Swede Hollow” dök jag på ett annat öde som jag redan då bestämde mig för att göra något av. Det handlar om en fattigpojke från Uppsala som tog värvning för Nordstaterna och slutade som överste. Han var uppriktigt engagerad mot slaveriet, vilket långtifrån alla i hans armé var.