Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 04:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/bocker/nar-kriget-kom-hit/

BÖCKER

När kriget kom hit

Bild 1 av 3 En tidningskiosk i Stockholm vid krigsutbrottet. Morgontidningarna hade inte fått med nyheten men kvällstidningarna braskade ”krig” på löpsedlarna och var ute på gatorna vid elvatiden. Märkligt nog var stadens två kvällstidningar också de mest tyskvänliga.
Foto: Gösta Ask
Bild 2 av 3 Den svenska ubåten ”Sjöbjörnen” i övervattensläge vid infarten till Stockholm 1939.
Foto: Reportagebild
Bild 3 av 3 Vedupplag på Kungsholmen i Stockholm.
Foto: Bertil Norberg

Hur var stämningarna i den svenska huvudstaden när andra världskriget bröt ut? Kvällstidningarna sålde i rekordupplagor och den blodiga nyheten togs emot med förvånansvärt lugn. Henrik Berggren dyker ned i arkiven och berättar om dagen som förändrade Sverige och världen för alltid.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.