Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-06 07:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/bocker/peter-englund-manniskan-har-en-kolossal-kapacitet-till-vald/

Böcker

Peter Englund: Människan har en kolossal kapacitet till våld

Bild 1 av 4 Bostaden ligger vägg i vägg med skrivarlyan, och på insidan av dörren till arbetslägenheten sitter två post it-lappar som vid behov kan fästas på utsidan: ”Vilar” respektive ”Skriver på ett odödligt mästerverk – men kom gärna in ändå!”.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 2 av 4 ”Jag äter en stor och gedigen grötfrukost så jag brukar klara mig på en bulle till lunch”, säger Peter Englund om sin stående beställning på stamfiket Café Linné i Uppsala.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 3 av 4 En gång hittade Peter Englund sin egen essäsamling ”Brev från nollpunkten” i en av 20-kronorslådorna utanför antikvariat Röda Rummet. Då signerade han boken och lämnade in den i kassan med tanken att det skulle höja värdet.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 4 av 4 Peter Englund demonstrerar sin avancerade arbetsstol i skrivarlägenheten.
Foto: Eva Tedesjö

När Peter Englund lagom till 100-årsjubileet av freden 1918 avslutar sitt utvidgade fembandsverk om Första världskrigets livsöden känner han sig färdig med krig för ett bra tag framöver.

Nu återstår bara kriget i Svenska Akademien.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in