Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Bodil Malmsten – Ett skrivande liv från Bjärme till Finistère

Bodil Malmsten från Bjärme i Jämtland blev en av landets allra mest älskade författare – och en av få väl lästa poeter. Hon gav ut romaner, diktsamlingar och det hon kallade loggböcker och fick många av landets finaste litterära priser. Texter av Linnea Söndergaard.

Bodil Malmsten – år för år

1944

Bodil Malmsten föds den 19 augusti i Bjärme, Näs församling i Jämtland. Hennes farfar är inrednings- och möbelarkitekten Carl Malmsten.

1956

De första åren lever hon med sina morföräldrar i Bjärme och kommer som tolvåring till fosterhem i Vällingby i Stockholm.

1965

Hon börjar studera vid konstskolan Idun Lovén i Stockholm. Året därpå kommer hon även in på Konstakademien.

Foto: TT

1967

Malmsten får -tillsammans med sambon Peter Csihas dottern Stefania Malmsten. Dottern kommer att bli en framgångsrik formgivare.

1970

Debuterar som författare med barnboken ”Ludvig åker” tillsammans med Peter Csihas.

Foto: TT 1977

Den första diktsamlingen publiceras, ”Dvärgen Gustaf”. Den inleds med en dikt tillägnad författaren Birger Vikström. En av -stroferna lyder: ”Folk tror inte på mig -Birger, och ser mig som jag inte är.”

1980

Hon blir för första gången Sommarvärd i P1 och kommer att vara det hela tio gånger till.

1984

Genombrott med diktsamlingen ”Damen, det brinner!” Boken är en lyrisk roman och handlar om ensamhet och olycklig kärlek. I DN skriver Karl Erik Lagerlöf om boken: ”Distansen och kylan i ’Damen, det brinner!’ är formell, en formsak som gör själva formen het och sensationell.”

1988

Den första novellsamlingen ”Svartvita bilder” publiceras. Den är till stor del självbiografisk och ett par av novellerna skildrar morfadern och uppväxten i den jämtländska byn.

1990

Tar emot sin första utmärkelse när hon tilldelas Östersunds-Postens litteraturpris.

1994

Romandebuten ”Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån” nomineras till Augustpriset. Juryn framhåller att hon med smärtsam inlevelse och poetisk skärpa skildrar bokens huvudkaraktär, skådespelaren Maurice Lind.

1996

Bodil Malmsten mottar Aniarapriset, ett pris som tidigare tilldelats författare som P O Enquist, Kerstin Ekman och Tomas Tranströmer. Priset instiftades 1974 av Svensk biblioteksförening.

1999

Säljer sin lägenhet i Stureby och flyttar till Finistère i Bretagne på franska Atlantkusten. Hon säger att hon behöver andrum från Sverige och blir kvar i Frankrike i ett över ett decennium.

2001

Efter två år i Frankrike når Malmsten en ny stor publik med romanen ”Priset på vatten i Finistère”. Boken får lysande recensioner, även i engelska The Guardian.

2004

Malmsten startar bokförlaget Finistère där hon ger ut sina egna böcker, däribland den självbiografiska romanen ”Mitt första liv”. Hon får även ta emot Piratenpriset ”för ett rikt och mångsidigt författarskap med allvar och lekfullhet, lätthet och tyngd, egensinne och medkänslighet”.

2005

Tillsammans med Göran Palm får Malmsten ta emot Ivar Lo-Johanssons personliga pris. Motiveringen lyder: ”Gestaltar de sociala och psykologiska konflikterna med en precis lyhördhet, inte minst i monologsamlingen ’För att lämna röstmeddelande tryck stjärna’”. Hennes pjäs ”Tryck stjärna” har urpremiär på Dramaten.

2006

Utses till hedersdoktor av den humanvetenskapliga fakulteten vid Mittuniversitetet. Hennes första loggbok ges ut, ”Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig”.Nästa loggbok publiceras 2007 och heter ”Kom och hälsa på mig om tusen år”.

2008

Bodil Malmsten flyttar tillbaka till Sverige och pjäsen ”Nakna damer på nedre botten mittemot” går upp på Klarascenen på Stockholms stadsteater. ”Sista boken från Finistère” publiceras.

2010

Hon tar emot -medaljen Litteris et artibus ”för framstående konstnärliga insatser inom främst musik, scenisk framställning och litteratur” av kungen. Farfar Carl Malmsten fick samma utmärkelse 1926.

Foto: PATRIK ÖSTERBERG

2012

Den fjärde loggboken, ”Och en månad går fortare nu än ett hjärtslag”, utkommer. En kritiker beskriver Malmstens betraktelser i boken som poetiska, lakoniska och roliga.

2014

Malmsten mottar Samfundet De Nios särskilda pris.

2015

Malmsten ger ut sin första diktsamling på 22 år. Den heter ”Det här är hjärtat”, för vilken hon belönas av Albert Bonniers stipendiefond.

Foto: Stefania Malmsten

2016

En utgåva med ”Samlade dikter” är sedan länge planerad och utkommer under våren.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.