Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Bodil Malmsten gjorde världen till dikt

Foto: Stefania Malmsten

Bodil Malmsten var poet i själen. Vilket betyder att hon alltid gjorde världen till dikt – oavsett om det handlade om diktsamlingar, pjäser, föreställningar, barnprogram, krönikor eller rasande uppgörelser med samtiden.

Det var det som gjorde henne till en älskad – och nu också svårt saknad – ledstjärna i det senaste halvseklets svenska kulturliv.

För Bodil Malmsten var litteraturen en livshållning: hon skapade för att göra motstånd, gjorde motstånd för att skapa. Jag lärde känna henne i samband med ett Sverigebesök av den italienske författaren Roberto Saviano – en av de donquijotiska hjältar hon beundrade, en av dem som stångade pannan blodig mot en övermäktig fiende men som gjorde det ändå.

Senare fann hon en ny själsfrände i 93-årige Stéphane Hessel och hans pamflett ”Indignez-vous”, där den tidigare franske motståndsmannen uppmanar sina yngre landsmän att fortsätta slåss mot likgiltigheten.

Det är en stor förlust för vår tid att inte också Bodil Malmsten fick fortsätta slåss mot likgiltigheten tills hon blev 93. För mig var hon en förebild i konsten att härda ut, i en outhärdlig tid.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.