Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-01 15:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/boklasare-lever-langre-enligt-ny-studie/

KULTUR

Bokläsare lever längre enligt ny studie

Att läsa böcker kan leda till ett längre liv.
Foto: Magnus Hallgren

En ny studie från forskare på Yales universitet visar att personer som läser böcker lever längre än de som inte gör det.

3635 personer över 50 år deltog i en större hälsostudie där de också fick besvara frågor om sina läsvanor. Forskarna delade sedan upp deltagarna i tre grupper: de som inte läser böcker alls, de som läser i upp till tre och en halv timme i veckan och de som läser mer än så, skriver New York Times.

Vid en uppföljning tolv år efter den initiala studien fann man att det var 17 procent mindre sannolikt att de som uppgett att de läste upp till tre och en halv timme i veckan hade dött än de som uppgett att de inte läste alls. För de som läste mer än tre och en halv timme i veckan var skillnaden 23 procent.

Studien som publicerats i vetenskapstidskriften Social science and medicine, tog även hänsyn till andra faktorer bland bokläsare:

– Folk som rapporterade så lite som en halvtimmes bokläsning hade en signifikant större chans för överlevnad jämfört med de som inte alls läste. Och överlevnadschansen fanns kvar även efter att man tagit hänsyn till inkomst, utbildning, kognitiv förmåga och andra variabler, säger Becca R. Levy, professor i epidemiologi på Yale, till New York Times.

Enligt studien var även tidnings- och magasinsläsare mer benägna att leva länge, men inte till samma grad som de som uppgett att de läste just böcker.