Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 00:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/bokmassan-har-vant-blad/

Kultur

Bokmässan har vänt blad

Stian Gullbrandsen och Tommy Nilsson sätter upp DN-loggan på väggen vid DNs monter på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Foto: Tomas Ohlsson

Två år efter nazistdemonstrationen under Bokmässan är världens blickar riktade mot Greta Thunberg i New York. Nya frågor väntas prägla årets mässa - och som vanligt är det andra än de arrangörerna planerat. 

Fåtöljer står snett vända mot varandra på tomma scener och sladdar dras fram och tillbaka åt olika håll. Tommy Nilsson och Stian Gullbrandsen jobbar med att få loggorna på plats i montern som DN delar med Expressen. 

– Utmaningen är att hinna med allt i tid. Men vi är proffs! säger Tommy Nilsson. 

Det har gått två år sedan demonstranter från Nordiska motståndsrörelsen försökte forcera polisens avspärrningar i närheten av Svenska Mässan. Rättegången mot 16 nazister inleddes under tisdagen. Nazisternas närvaro och den massiva motdemonstrationen fick besökstalen på den pågående Bokmässan att dyka. Året därpå steg besökstalen igen, men landade något lägre än två år tidigare. 

Tommy Nilsson får DN-loggan på plats i montern på bokmässan. Foto: Tomas Ohlsson

DN:s kulturchef Björn Wiman säger att Bokmässan påverkas av samhällsdebatten på ett sätt som arrangörerna inte kan planera för. 

– Därför tror jag att klimatkrisen och den stora klimatstrejken på fredag den 27/9 kommer att få stort fokus i år, säger han.

Under fredagskvällen arrangerar DN tillsammans med Bokmässan, bokförlaget Polaris och Svenska kyrkan en klimatkväll på Göteborgs konserthus. Bland gästerna finns ärkebiskop Antje Jackelén och författaren Amanda Svensson. 

Årets bokmässa är speciell, säger Björn Wiman.

– Det är tionde året i rad som DN har en monter på Bokmässan. Det är ett både viktigt och roligt sätt för oss att visa bredden i vår journalistik och möta våra läsare. Särskilt förstås i år när vi gör en stor redaktionell satsning i just Göteborg.

Bokmässans officiella teman är jämställdhet, medie- och informationskunnighet och källkritik. Årets hedersgäst och temaland är Sydkorea. Det är Jung Hee Kim, som står i en monter ett stenkast från DN:s, glad för. 

– Vi hoppas att fler ska få upp ögonen för Koreas historia, säger hon. 

Jung Hee Kim jobbar för förlaget Wolsan Foundation, som har gett ut flera av den koreanska författarens Kim Ki Dongs böcker på svenska. Berättelserna handlar om den japanska ockupationen, om andra världskriget och om Koreakriget. Jung Hee Kim är förväntansfull inför de kommande dagarna.  

– Det är första gången jag är på en bokmässa. Det ska bli jätteroligt, säger hon.