Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 12:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/bokrecensioner/barnboksrecension-livskris-leder-till-stold-av-tradgardstomte/

Bokrecensioner

Barnboksrecension: Livskris leder till stöld av trädgårdstomte

Jenny Jägerfeld fortsätter att vara en viktig författare för den svårfångade mellanåldern i Augustnominerade ”Mitt storslagna liv”. Foto: Hugo Thambert

Sigge ska börja ny skola till hösten, och i den gamla var allt riktigt hemskt. Så nu måste han skaffa sig en ny identitet för att inte råka illa ut igen. Men allt äventyras av en stulen trädgårdstomte, som börjar resa runt i Europa.

Olika projekt driver personerna framåt i Jenny Jägerfelds senaste romaner. I förra årets ”Comedy queen” var stand up-succé målet, trots att en förälder gått bort, och i ”Mitt storslagna liv” handlar det om att skaffa sig en framtoning som gör det möjligt att få vänner i den nya klassen. 

En lugg över ena ögat ger ett coolt yttre, men döljer framför allt det skelande ögat. För så som skämt och längtan efter garv dolde sorgen över förälderns död i den förra boken är ögat en yttre defekt som huvudpersonen Sigge måste förhålla sig till i arbetet med att skapa en intresseväckande identitet.

Jenny Jägerfeld ställer upp ett mål för sina personer, och låter dem sedan råka ut för något som kan ses som målets motsats. Humor och död är en kombination, och här sätts viljan att knyta nya kontakter samman med svårigheter i att se folk i ögonen.

Illustration: Rabén & Sjögren

Sigge har sommarlovet på sig att uppnå en imponerande yta innan det är dags att för första gången göra entré i Skärblackas grundskola, en chans till nystart. Han flyttar från Stockholm till mormors The Royal Grand Golden Hotel, ett storslaget namn som antyder att mormor hör till den tokiga sorten. 

Mormor samt stölden av en trädgårdstomte placerar berättelsen i det underhållande facket. Dialogen är spänstig och skämtsamt kryddad, och det är befriande att det är en äldre kvinna som fått den knasroll som brukar spelas av tokiga fäder. ”Mitt storslagna liv” är en rolig bok med en allvarlig underton, om än inte lika mörk som i förra årets ”Comedy Queen”. Sigges skelande öga leder berättelsen in på frågor om utseende och position i klassen, och det som händer i Skärblacka speglas mot mörka upplevelser i Stockholm. De elaka kommentarerna ligger bakom Sigge, så det blir inte så mörkt. I Skärblacka blir det annorlunda.

Aktiviteterna känns igen från många böcker för barn i mellanstadieålder som utspelar sig på sommarlovet. Boken är ovanligt lång för sin målgrupp, och hade kunnat stramas upp en del. 

Jenny Jägerfeld är glädjande nog produktiv med sin egen typ av humoristiska berättelser med allvarlig botten, men ”Mitt storslagna liv” hade vunnit på en grundligare genomarbetning och förflyttning av en del av berättelsens vändpunkter. Ändå är det inte några anmärkningar som förtar huvudintrycket, att Jenny Jägerfeld fortsätter vara en viktig författare för den svårfångade mellanåldern.

Läs mer om barnböcker