Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 13:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/bokrecensioner/bilderboksrecension-ogongodis-i-fantasifullt-aventyr-om-vetenskapshistorien/

Bokrecensioner

Bilderboksrecension: Ögongodis i fantasifullt äventyr om vetenskapshistorien

Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

För två år sedan kom Torben Kuhlmanns fantasieggande bilderbok om rymdresor, och nu är det dags att ge sig ned i havsdjupen med ubåt. Möt en bilderbok i Jules Vernes anda, med möss i huvudrollerna.

 

Att äventyr och vetenskap hör ihop, det är sen gammalt. Kärleken till det ena leder nästan oundvikligen till nyfikenhet på det andra. Detta kreativitetens radarpar har länge förgyllt litteraturhistorien och lever fortfarande gott i genrelitteraturen. Men de senaste decennierna har denna balans rubbats: man vill ha mer äventyr och mindre teknik (för det är ju svårt och tråkigt). Och när en så viktig komponent i de klassiska äventyrsberättelserna banaliseras eller försvinner, så förslöas även den intellektuella konditionen. Alla vill bara äta tårta.

Men det finns hopp. I den begåvade tyske illustratören Torben Kuhlmanns bilderböcker står äventyrliga bedrifter och vetenskapliga ikoner i centrum. Tre böcker i denna serie har han hittills skapat, ”Lindbergh”, ”Armstrong” och nu den senaste, ”Edison” som lånar namnet från glödlampans uppfinnare, Thomas Alva Edison. Det ska sägas att kopplingen till uppfinnaren Edison och de andra dock är ganska svag. Böckerna handlar istället om modiga, nyfikna och smarta möss som lyckas med enastående bedrifter; första musen på månen (före Armstrong), första musen att flyga över Atlanten (före Lindbergh) eller som i ”Edison”, att bege sig ner på havets botten för att bärga en skatt.

Ur Torben Kuhlmanns ”Edison. Musen och den försvunna skatten”

Äventyr så det blir över alltså. Kuhlmann blinkar kärleksfullt till de stora äventyrsboksförfattarna från förra sekelskiftet, Jules Vernes, H G Wells och Robert Louis Stevenson. Och inte minst Hergé! Klassiker där teknik, uppfinningar och fantastiska äventyr alltid går hand i hand. Och Kuhlmanns illustrationer är helt magnifika. Tidsfärgningen är härligt och stilsäkert vintagetonad. Texten i sig dock känns lite styltig och kall, man får aldrig någon riktig känsla för huvudpersonerna. Men äventyret dominerar och vad nu mössen eventuellt hette känns ganska oväsentligt.  

Den klassiska äventyrsberättelsens hotade existens har fått en ganska oväntad förfäktare i bokillustratören Torben Kuhlmann. Som läsning för de allra yngsta går kanske en del teknikaliteter dem förbi men som högläsningsbok är den riktigt ögongodis. Nyttigt sådant.