Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 03:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/bokrecensioner/bokrecension-det-fattas-nagot-har-ar-en-djupt-existentiell-bilderbok/

Bokrecensioner

Bokrecension: ”Det fattas något här” är en djupt existentiell bilderbok

Bild 1 av 4
Bild 2 av 4
Bild 3 av 4
Bild 4 av 4

Klara Persson är en av landets mest intressanta bilderbokskonstnärer. DN:s Alexandra Sundqvist läser en bilderbok som är som en karamell.

Rätta artikel

Med den egensinniga och prisbelönta debuten ”Molly & Sus”, ett kammarspel om ett tvillingpar som föds med långa flätor som sitter ihop, etablerade sig Klara Persson som en av landets mest intressanta bilderbokskonstnärer. 

Sju år har gått och med dem fyra egna Perssonska verk om tillhörighet, trygghet, kärlek, framåtrörelse och frihet i en blandad estetik, som ömsom bråkar och spretar, ömsom bländar. 

Bokrecension: Klara Perssons ”Molly & Sus” liknar ingenting annat

Men där ”Molly & Sus” och Augustpris-nominerade ”Maximilian & Minimilian” (2013) kretsade kring att omförhandla villkoren i relationer som stundtals kan te sig trånga och förutbestämda eftersom rollsättningen enbart fördelas på två, handlar den nya bilderboken i stället om avsaknaden av ett vi. Rörelsen är därmed motsatt, och motsatsförhållanden förvandlade till infallsrikt bilderboksberättande finns det många av i Klara Perssons bibliografi. 

I ”Det fattas något här” finns ingen att spegla sig i och därmed ingen att frigöra sig ifrån, vilket bilderbokens berättarjag – ett ensamt V i stiligt grå byxor – erfar mot en svart bakgrund som förstärker den rådande tomheten innanför hemmets väggar; ”Även om jag sträckte ut händerna så långt jag kunde nuddade de ingenting. Det saknades något precis intill mig.”

Långt borta, men alldeles precis intill havet, upplever ett mintgrönt I, också det i grå byxor, en liknande intighet som det försöker döva med vardagliga göromål som att skriva inköpslistor, handla och laga mat mot en vit fond. Men maten tycks aldrig räcka, det fattas något mer, men vad? En skruv, hundra kronor, ett lösenord? 

Bokrecension: Klara Persson och Karin Cyréns ”Sören Sören Sören” 

Med relativt enkla medel och ett flackt grafiskt bildspråk som blandar pastell med dova accentfärger i brunt målar Klara Persson, även formgivare, upp en berättelse om längtan efter absolut samhörighet i en tid där prylar, teknik och valfrihet tar en allt större del av våra tankar i anspråk. Samtidigt uppdaterar hon den konventionella bokstavsboken genom att understryka att det enskilda tillsammans bildar en helhet, både bildligt och bokstavligt.    

”Det fattas något här” är en lättillgänglig, rar karamell, vars omslagspapper gömmer en djupt existentiell skildring av kärlek och sökande i en samtid där alla förväntas veta vart de ska och vad de vill.