Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 14:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/bokrecensioner/bokrecension-humoristisk-mellanaldersdebut-om-vem-som-mobbar-vem/

Bokrecensioner

Bokrecension: Humoristisk mellanåldersdebut om vem som mobbar vem

Cina Friedner debuterar med mellanåldersboken ”Så himla taskigt”. Foto: Hugo Thambert och Rabén & Sjögren

Debutanten Cina Friedner skriver flyhänt och lättsamt om hur snabbt makten skiftar i en klass.

Emma Holm
Rätta artikel

I Mandas klass går den där tjejen som så många av oss delat klassrum med: hon som alla vill vara med och som vet om det, som selektivt väljer ut sina följeslagare som hon sedan har hållhakar på. Här heter hon Henrietta Nilsson. Manda listar allt taskigt Henrietta Nilsson gjort och spyr galla över henne tillsammans med sin bästa vän Lilly. Tillsammans bestämmer de sig för att komma åt Henrietta där det känns – med elaka kommentarer på hennes youtubekanal ”Cool Girl”. Besvärligare blir det dock när Henrietta plötsligt börjar vara trevlig mot Manda. Är det för att hon är intresserad av Mandas bror eller vill hon vara kompis på riktigt?

Cina Friedner är debutant och har ett flyhänt, lättsamt sätt att skriva. Boken är dialogdriven och humoristisk, med en stark röst i jagberättaren Manda. Friedner lyckas också skildra det ängsliga samtalet mellan de populära tjejerna (Henrietta Nilssons entourage), även om det ibland tangerar det schablonartade. I sann Mean Girls-anda konsumerar dessa tjejer naturligtvis bara lightprodukter, snackar skit om de som ska föreställa nära vänner och har mammor som tjänstvilligt dyker upp med fika.

Henrietta fortsätter att söka kontakt med Manda, som är kluven. Till Lilly vågar hon inte säga något – de har ju påbörjat sitt hatande på Henriettas youtubekanal. Men på något sätt är hon smickrad, och kan inte låta bli att tacka ja när hon blir hembjuden till Henrietta. Detta leder vidare till lögner och tvivel, samtidigt som hemligheten om kommentarerna på Youtube ligger och hovrar i väntan på att avslöjas. Det är för övrigt en intressant detalj som säger något om tidens generella förhållning till nätmobbning. Som Manda själv konstaterar: ”Om vi hade slagit ner Henrietta Nilsson på skolgården är jag säker på att någon lärare hade kommit fram till oss och sagt att det var bra att vi i alla fall inte hade skrivit något taskigt på Youtube.”

I ”Så himla taskigt” finns en viktig poäng i hur snabbt rollerna kan skifta: hur den som mobbar i en handvändning kan bli till offer. Boken mynnar ut i ett något utopiskt slut, som kunde ha fått fler nyanser.

Läs mer: De bästa böckerna för barn och unga just nu