Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 19:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/bokrecensioner/bokrecension-ska-alla-drommar-do-sotdoden/

Bokrecensioner

Bokrecension: Ska alla drömmar dö sotdöden?

Linda Åkerström. Foto: Kajsa Göransson

Nora i ungdomsboken ”Hej då, vi ses väl?” befinner sig på gränsen till vuxenlivet. Ska hon bli kvar på hemtjänst i tråkiga Bergvik eller finns det ett annat sätt att leva? 

I en svensk ungdomsbok är det oftast självklart att det inte går att börja arbeta på hemtjänst utan att avsky det. Lika självklart är det att huvudpersonen efter ett tag når nya insikter och lär sig viktiga saker av de gamla, som gradvis blir individer och ibland till och med vänner.

”Hej då, vi ses väl?” balanserar farligt nära klichéträsket i berättelsen om Nora som älskar att teckna men sommarjobbar på hemtjänst hemma i tråkiga Bergvik där alla framtidsdrömmar snabbt dör sotdöden. Gamla bästisen Sanna som ville bli hårfrisör jobbar numera på äldreboende, barndomsvännen Leo stretar på med sin elfirma. Är det så här livet ska bli? Kommer trettio år plötsligt att ha gått?

Det borde inte bli så intressant, men Linda Åkerström smyger in en hel rad spänningsmoment som bara märks i ögonvrån. Framför allt gör hon i text precis det Nora gör i bild: snabbskissar personporträtt som blir mer än en yttre likhet. Ingen människa är förutsägbar, alla visar sig ha överraskande, motsägelsefulla egenskaper. Det finns en nyfiken underton som går på tvärs mot Noras deppiga undran över vem hon själv är, och en vacker utveckling där hon blir mer sig själv av att förstå omvärlden bättre. 

Nora är minst lika oförutsägbar som alla andra, och går en kurs för att ta jägarexamen vid sidan av tecknandet och hemtjänstarbetet. Det är roligare än hon tror att skjuta. Hennes relation till omvärlden förändras, framför allt till vännen Leo.

”Hej då, vi ses väl?” är en lågmäld, begåvad ungdomsroman som framför allt kännetecknas av att man vill veta mer om alla inblandade.

Läs fler recensioner av Lotta Olsson här.