Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Bolagsverket vill se över miljonavtal med Svenska Akademien

Svenska Akademien
Svenska Akademien Foto: Henrik Montgomery/TT

På torsdagen möts representanter från Bolagsverket och Svenska Akademien för att diskutera avtalet gällande utgivningsrätten för Post- och inrikes tidningar (Poit). 

Det är första gången som Bolagsverket begär att få göra en översyn av avtalet som innebär att man årligen betalar nära 13 miljoner kronor till Akademien.

– I grunden finns ett riksdagsbeslut som vi naturligtvis följer, men självklart vill vi ha så gynnsamma avtal och så låga kostnader som möjligt, säger Ulf Karnell, kommunikationschef på Bolagsverket.

– Det här är ett första möte för att se hur man kan se över avtalet. Men fler möten kommer nog att behövas för att komma framåt i frågan.

Läs mer: Svenska Akademiens kris i bilder och citat 

Poit är det svenska officiella kungörelseorganet, som bland inkluderar information om konkurser. Svenska Akademien äger rätten att ge ut Poit, efter beslut från institutionens instiftare Gustav III år 1791. 

När utgivningen av Poit i pappersform lades ned 2007 flyttades tjänsten till Bolagsverkets webbplats, som följd av ett riksdagsbeslut. Verket betalar sedan dess Akademien för utgivningsrätten, en summa som efter hand har räknats upp till att förra året vara 13,7 miljoner kronor. 

– Man kan ha många synpunkter på avtalet men i sammanhanget bör man också lyfta fram att det var ännu dyrare för oss innan avtalet kom till. Tidigare var vår kostnad över 30 miljoner kronor om året för att publicera kungörelser, säger Ulf Karnell.

Avtalet mellan Bolagsverket och Svenska Akademien gällde inledningsvis fram till och med 2018, något som senare förlängdes till 2019. Anledningen är att avtalet, om det inte sägs upp, per automatik förlängs med ett år i taget.

Läs fler texter om krisen i Svenska Akademien 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.