Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-29 01:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/bonnierforlagen-lagger-ner-sveriges-aldsta-bokklubb/

Böcker

Bonnierförlagen lägger ner Sveriges äldsta bokklubb

Bonnierförlagen på Sveavägen i Stockholm.
Bonnierförlagen på Sveavägen i Stockholm. Foto: Lisa Mattisson

Bokklubben Svalan har funnits sedan 1942. Men den läggs ner lagom till midsommar, skriver Bonnierförlagen i ett pressmeddelande. Det innebär att tio tjänster försvinner.

DN Text

Anledningen är ett förändrat konsumtionsbeteende, skriver förlagen, och påpekar att de kvarvarande medlemmarna erbjuds medlemskap i systerklubben Bonniers Bokklubb.

I en intervju med sajten Boktugg säger Annette Tannerfeldt, chef för Bonniers Bokklubbar, att frånfallet från bokklubbarna är en åldersfråga:

– De medlemmar som väljer att lämna sin bokklubb gör det oftast för att de har blivit för gamla och inte längre kan läsa. 

Det är alltså inte ett resultat av de digitala strömningstjänsternas framfart på marknaden, förtydligar hon.

– Det är väldigt tydligt att våra medlemmar fortfarande efterfrågar den fysiska boken. Det visar både de kundundersökningar vi genomför med jämna mellanrum och inte minst hur våra medlemmar väljer att köpa böcker. Endast 2 av 10 har någon gång streamat en bok.

Vid starten 1942 hade Bokklubben Svalan 45.000 medlemmar och nådde sin topp i slutet av 60-talet med fler än 100.000 medlemmar, för att sedan börja sjunka stadigt.

De tio personer som varit anställda för att jobba med Svalan fortsätter inte sin anställning inom Bonnierförlagen.