Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-23 22:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/bonniers-bojkottar-storytel-camilla-lackbergs-nya-drabbas/

Kultur

Ljudbokskonflikt mellan Bonniers och Storytel: Camilla Läckberg i kläm

Storytel har hamnat i konflikt med Bonnierförlagen. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Bonnierförlagen och Storytel har hamnat i konflikt kring ersättningsnivåerna, rapporterar branschtidningen Svensk Bokhandel. Storytels kunder går miste om Camilla Läckbergs nya, som släpps i morgon.

Rätta artikel

Enligt Svensk Bokhandel kommer Bonniers och Storytel inte överens om den ersättning som Storytel ska betala till bokförlaget för att få erbjuda Bonniers e-böcker i sin ljudbokstjänst. Camilla Läckbergs nya ”En bur av guld” kommer från och med den 11 april att finnas hos Bookbeat och Nextory, men inte hos Storytel. Samtliga av Bonniers nya titlar stoppas på Storytel. 

– Just nu är vi på Bonnierförlagen inte överens med Storytel om vare sig ersättningsnivåer framåt eller hur vi ska arbeta tillsammans med våra titlar. Att återförsäljaren arbetar aktivt med våra böcker är en förutsättning för samarbete och i dagsläget gör Storytel inte detta. Därför släpper vi inte nya titlar till dem tills vidare, säger Sara Börsvik till Svensk Bokhandel.

Bonniers stopp på Storytel gäller titlar utgivna efter 1 april, bekräftar Bonnier för DN. De fem titlar som hittills inte släppts till Storytel är ”Riddaren av de sju konungarikena” av George R R Martin, ”Jakten på hwitrerna” av Johan Theorin, ”Med varje andetag” av Nicholas Sparks, ”Regnmannen” av Jonas Karlsson och ”Sladdisen” av Viveca Lärn. De 5700 Bonnierstitlar som redan ligger ute på Storytel berörs däremot inte.

– Som förlagshus gör vi allt för att säkra en hållbar och långsiktig ersättningsnivå för våra författares böcker. Det är ett av våra viktigaste uppdrag, nu och i framtiden. Självklart önskar vi att våra böcker finns tillgängliga för alla läsare/lyssnare, men vi måste säkerställa att våra författare får rimlig ersättning för sina böcker, oavsett kanal, säger Sara Börsvik i ett uttalande mejlat till DN.

Storytel har tidigare fått kritik från andra förläggare för att gynna Bonniers genom ett guldkantat avtal, där Bonniers har fått dubbelt så mycket betalt per ljudbok som andra förlag. Hur avtalen har varit utformade är något som både Storytel och Bonnierförlagen har varit förtegna om, men anonyma källor har uppgett att Bonnierförlagen har fått 40 kronor i ersättning per lyssnad bok medan andra förlag fått 20 kronor.

Vilka ersättningsnivåer som bolagen nu tvistar om är inte känt, men Storytel menar att Bonnier begär för mycket.

– Det Bonnier just nu kräver är att Storytel ska förlora pengar på varje lyssning på Bonniers nya titlar. Lite förenklat kan man säga att de vill ha en gräddfil och att Storytel och våra kunder och övriga förlag ska ta notan, säger Dan Panas, kommunikations- och pr-chef på Storytel, till Svensk Bokhandel.

2016 köpte Storytel förlaget Norstedts för 152 miljoner kronor.