Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/bonny-light-horseman-bygger-om-folksanger-sa-att-allt-kanns-bra-igen/

Skivrecensioner

Bonny Light Horseman bygger om folksånger så att allt känns bra igen

Eric Johnson, Anaïs Mitchell och Josh Kaufman har bildat en folktrio ihop.
Eric Johnson, Anaïs Mitchell och Josh Kaufman har bildat en folktrio ihop. Foto: D James Goodwin

Ur Justin Vernons musikfestival Eaux Claire häromåret kom åtminstone en bra sak: folktrion Bonny Light Horseman som skapar något nytt utifrån de brittiska öarnas tradition.

Projektet Bonny Light Horseman – såväl album som band har tagit namnet från en sång – är en av rätt få bra saker som kom ur Justin Vernons anarkistiska festival Eaux Claire häromåret, då kända musiker skulle jobba i nya konstellationer och magi skulle uppstå.

Just detta försök blev mycket lyckat. Fruit Bats-sångaren Eric Johnson, soloartisten/dramatikern Anaïs Mitchell och musikern Josh Kaufman valde att skapa en folktrio med inriktning på de brittiska öarnas tradition och har gjort en skiva med tio modifierade tradsånger som är så fina och hjärtliga att allt känns bra igen.

Instrumenteringen är varm, avvägd och sparsam, det är framför allt rösterna som bär. Både Mitchell och Johnson har otroligt fin känslomässig närvaro, och en avspänd men drömsk/episk ton som kontrasterar mot den högstämdhet sånger som dessa ofta lider av. En fin start på musikåret.

Bästa spår: ”Deep in love”, ”The roving”

 

Läs fler musikrecensioner av Po Tidholm, till exempel om hur The Tarantula Waltz klyver luften framför sig.