Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Bonusfamiljen” baseras på familjen Herngrens egna upplevelser

Clara, Moa och Felix Herngren.
Clara, Moa och Felix Herngren. Foto: Lisa Mattisson

Bonusfamiljen är vår tids stora familjerelationsutmaning. Alla som prövat vet att den rymmer både drama och komedi. Familjen Herngren – Clara, Felix och Moa – tog sina egna erfarenheter och gjorde en tv-serie av dem.

Bonusfamiljen har blivit en av våra allra vanligaste familjekonstellationer men i tv-serievärlden finns det få som har tagit vara på den härva av relationer med konflikter och komiska situationer som uppstår i den. Ordet “bonus” brukar i de flesta sammanhang vara något enbart positivt, men länkat till “familj” så blir det snarast en ironisk förhoppning och att inte allt ska gå åt skogen.

På måndagskvällen sänds första avsnittet av SVT:s nya tv-serie ”Bonusfamiljen”. Vera Vitali och Erik Johansson spelar paret Lisa och Patrik, som nyligen blivit kära och snabbt flyttat samman, båda har barn och båda har var sin ex-familj som ska jämkas ihop med det nya livet.

Författarna bakom serien är tre personer med gedigen bonusfamiljserfarenhet - paret Clara och Felix Herngren och Felix syster Moa Herngren.

– Ja, gud det har vi verkligen! Jag vet inte hur mycket tid vi har lagt på att sitta och diskutera våra bonusfamiljer, säger Moa och tittar på svägerskan Clara.

Hur mycket av det som händer i serien har någon av er upplevt?

– Allt egentligen.

– De känslomässiga situationerna har vi upplevt alltihopa. Av det som faktiskt händer är det kanske hälften som är taget från oss, säger Felix Herngren.

Det var Clara Herngren som ursprungligen fick idén till ”Bonusfamiljen”. Hon hade länge sökt efter ett uppslag till ett tv-drama, men det var när hon i stället påbörjat en utbildning till terapeut med inriktning just på bonusfamiljer som hon fick idén.

– Här hade jag sökt med ljus och lykta efter en dramaidé och så hade jag den framför näsan. Det finns inget mer spännande vardagsdrama än att leva i en bonusfamilj. Jag kände att vi måste göra serien genast, annars kommer någon att sno det, säger hon.

Clara, Felix och Moa Herngren sitter tillsammans för att tala om serien som de umgåtts med de senaste åren. Länge i manusarbetet bara de, sedan i en större manusgrupp och till sist under en lång inspelningsperiod. De första tio avsnitten är gjorda och nu pågår inspelningen av den andra säsongen.

Amerikanska tv-bolaget har redan köpt rättigheterna att göra sin version av serien och när Clara och Moa rest runt på festivaler har en rad europeiska länder, bland annat Tyskland och Frankrike, visat intresse av den.

– Det verkar vara en erfarenhet man har överallt. Det är svårt att hitta någon som inte har erfarenhet av bonusfamiljer. Man kanske inte lever i en själv men man känner kanske någon släkting eller nåt, säger Moa Herngren.

Eftersom Felix Herngren har ”Solsidan” och en massa annan komedi i bagaget är det lätt att anta att det är komedi den här gången också, men de tre, och alldeles särskilt Felix betonar att det är ett drama - inte ens dramakomedi.

Clara Herngren såg från början tv-serien “In treatment” som förebilden. Serien som ursprungligen är israelisk utspelar sig helt inne i en terapeuts rum. Hon tänkte sig en blandning av terapisessioner och scener ur den verklighet som diskuteras med terapeuten. Terapeuterna finns kvar - spelade av Johan Ulveson och Ann Petrén - men har fått en mindre roll.

Bröderna Herngren: Privat har vi alltid haft en väldigt bra relation

– Från början tänkte vi serien som hjälp för bonusfamiljer som har det jobbigt. Vi ville att det skulle kännas på riktigt allting och att inget skämt fick gå före. Vi hade kunnat göra det kolsvart, men vi ville inte det, för det finns mycket humor och kärlek i en bonusfamilj. Men vårt stora fokus var på att tittarna ska kunna känna igen sig.

Foto: Lisa Mattisson
”Bonusfamiljens” skådespelare och manusförfattare. Foto: Lisa Mattisson

Ett krav de hade på sig själva var att det skulle gå att tycka om och identifiera sig med alla personer i serien inte bara huvudpersonerna. Lisa och Patriks ex spelas av Petra Mede och Fredrik Hallgren.

– Det är ju spännande när människor som inte har valt varandra tvingas samarbeta. I centrum finns ju ett par som verkligen har valt varandra, men sedan finns det så många runt dem som verkligen måste samarbeta oavsett hur de känner, Det är dramatiskt, men också roligt… och jobbigt, säger Moa Herngren.

En tröst för de flesta är att bonusfamiljedramat slutar med en happy ending även i verkligheten - bara tiden får gå.

Clara Herngren tycker att det är ett äventyr alla borde utsätta sig för.

– Å, vad jag vill att folk ska våga välja bonusfamiljen! Ja, det kan vara jobbigt i början men det är så värt det sen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.