Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Bookerpriset presenterar de sex nominerade

Bland slutnomineringarna ingår bland annat Paul Auster och Ali Smith.

– Lekfulla, ärliga, besvärande, vildsinta: här är en samling romaner som växt fram ur traditionen men som också är radikala och samtida.

Så presenterade juryordförande Lola Young de sex slutnomineringarna till årets Bookerpris. På listan samsas debutanterna Fiona Mozley och Emily Fridlund med etablerade namn som Ali Smith, Paul Auster, George Saunders och Mohsin Hamid.

Läs mer: "Paul Auster: Trump trodde att han kunde bli diktator"

Enligt juryn utmanar alla romaner förutfattade meningar om kärlekens natur, erfarenheten av tid, samt frågor om identitet och om döden.

Bookerpriset, som tillhör världens tyngsta litterära utmärkelser, delas varje ut till en engelskspråkig roman publicerad i Storbritannien. Bland tidigare vinnare finns J.M. Coetzee, Arundhati Roy och Hilary Mantel.

Vinnaren offentliggörs den 17 oktober.

De sex nominerade:Paul Auster,

De sex nominerade:

Paul Auster, "4321"

Emily Fridlund, "History of Wolves"

Mohsin Hamid, "Exit West"

Fiona Mozley, "Elmet"

George Saunders, "Lincoln in the Bardo"

Ali Smith, "Autumn"

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.