Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 18:48 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/branden-pa-lars-vilks-nimis-utreds-som-mordbrand/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Branden på Lars Vilks ”Nimis” utreds som mordbrand

00:51. Delar av Lars Vilks träinstallation Nimis har brunnit ner.

Under torsdagskvällen brann delar av Lars Vilks konstverk ”Nimis” i Kullaberg. Under fredagen kommer polisens tekniker att undersöka platsen.

Larmet kom in klockan 18.30 på torsdagskvällen. En person på andra sidan Skälderviken hade då sett att delar av konstverket ”Nimis” i Kullaberg stod i brand.

Under kvällen bekräftade räddningstjänsten i nordvästra Skåne till DN att 25 procent av konstverket brunnit ner. Hela ”Vindarnas torn” som är en del av konstverket ska ha förstörts.

Under natten släcktes branden. Och enligt polisens ledningscentral utreds branden som mordbrand.

– Vi utreder det nu som mordbrand, främst på grund av det kulturella värdet på platsen, säger polisens pressinformatör Kim Hild till DN på fredagsmorgonen.

Under dagen kommer polisen tekniker att undersöka platsen.

– Men först måste det hinna svalna under dagen, säger Kim Hild.

Har ni någon uppfattning om vem som ligger bakom branden?

– Nej, vi har ingen uppfattning om det än så länge.

Lars Vilks sa själv i en intervju med DN på torsdagskvällen att verket inte kan ha självantänts, utan att det borde ha krävts flera personer för att sätta i gång den. Samtidigt menade han att våld mot konst alltid gynnar verket och konstaterade att "det är bättre att man ger sig på konstverk än på människor".

Han sade till DN att han kommer att försöka restaurera de förstörda delarna av verket.

Konstverket ”Nimis” – som betyder "för mycket” på latin – började byggas av Lars Vilks under sommaren 1980 och består av höga torn byggda av drivved. Verket har varit kontroversiellt, främst eftersom att det ligger i ett naturreservat, och Länsstyrelsen har tidigare försökt att få Vilks att riva det. Rättsprocesserna har inkorporerats i verket.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.