Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/brasiliens-regering-till-attack-mot-oscarfilm/

Kultur

Brasiliens regering till attack mot Oscarsfilm

Dilma Roussef hyllas av Lula da Silva i ”The edge of democracy”
Dilma Roussef hyllas av Lula da Silva i ”The edge of democracy” Foto: Orlando Brito

RIO DE JANEIRO. Brasiliens regering går till attack mot Netflixdokumentären ”The edge of democracy” som kan vinna en Oscar natten till måndagen. Bolsonaros kommunikationsdepartement menar att den brasilianska dokumentären är fiktion och att regissören Petra Costa vanhedrar nationen.

När filmen blev Oscarsnominerad sköljde en glädjevåg över oppositionen som såg nomineringen som en chans för utomstående att förstå vad som händer i Brasilien. Petra Costa hyllades av de brasilianska kulturpersonligheterna Caetano Veloso och Chico Buarque. 

Lika glad blev inte Bolsonaro som vägrade se filmen, men sa ändå att den var ”skit”. Även hans son, parlamentarikern Eduardo Bolsonaro, gav sig på regissören.

– Jag ödslar vanligtvis inte tid på svin som Petra Costa, men nivån på hennes absurditeter är kriminell, skrev han på Twitter.

Ur ”The edge of democracy”
Ur ”The edge of democracy” Foto: Netflix

Presidentens särskilda kommunikationsdepartement går ett steg längre och har producerat en tre minuters video där de försöker ta all ära av Petra Costa. De påstår att fakta i dokumentären är fake news och menar att regissören är en ”antibrasilianare”. Kommunikationsdepartementet, vars uppgift egentligen är att upplysa befolkningen om regeringens verksamhet, går till attack mot Petra Costa och hävdar att hon ”misskrediterar nationen” och inte respekterar dess befolkning.

En av dem som ryckt ut till Petra Costas försvar är filmens huvudrollsinnehavare Dilma Rousseff.

– Det finns ingen annan i vårt land som är mer antibrasiliansk och mer skadar vårt rykte utomlands än Bolsonaro. Det är han som är antibrasiliansk, inte Costa, skriver Rousseff på Twitter.

Läs mer: Brasilianska filmare jublar när Göteborg står upp mot Bolsonaro