Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 09:37 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/brasilier-gor-uppror-mot-netflix-efter-politisk-serie/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Brasilianare gör uppror mot Netflix efter politisk serie

Ur serien ”O mecanismo”
Ur serien ”O mecanismo” Foto: Netflix

Netflix har råkat ut för ett uppror i Brasilien. Kunder uppmanas att säga upp sina abonnemang i protest mot att kanalens nya serie – ”O mecanismo” – porträtterar landets mest populära politiker Lula da Silva som en skurk.

Brasilien är Netflix fjärde största marknad med över tre miljoner abonnenter och har aldrig tidigare varit utsatt för en starkare kritik än nu. Landets främsta och mest respekterade filmkritiker, Pablo Villaça, sade i helgen upp sitt abonnemang efter att han sett premiären av ”O mecanismo” (som på engelska har titeln ”The mechanism”) som handlar om Brasiliens största korruptionsskandal, ”Lava Jato”. Serien utger sig för att vara baserad på fakta, men flera kända citat har tagits från högerpolitiker och lagts i munnen på vänsterpolitikern Lula da Silva.

Filmkritikern menar att seriens regissör, José Padilha (som tidigare gjort ”Narcos”), blandat fakta med fiktion på ett oansvarigt sätt.

– Padilha har varit extremt ansvarslös och förmedlar lögner, säger Pablo Villaça.

Filmkritikern har startat uppropet #deleteNetflix på Twitter, där kunder uppmanas lägga upp bilder på sina avslutade abonnemang. Uppmaningen har följts av så många att Netflix drillat sin personal på kundtjänsten att inte ge sig in i politiska diskussioner när arga och besvikna kunder ringer. I stället uppmanas personalen att ge standarsvaret:  ”’O mecanismo’ är en dramaserie inspirerad av verkliga händelser i Brasilien.”

Det är valår i Brasilien och den starka polariseringen har gjort att serien fått ännu mer uppmärksamhet. Även Brasiliens första kvinnliga president, den avsatta Dilma Rousseff, är kritisk mot regissören och anklagar José Padilha för att ha hittat på fakta.

– Han förmedlar inte bara fake news. Han skapar fake news, skriver hon på sin hemsida.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.