Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Brian Eno i unikt samarbete i Stockholm

Den brittiske musikern och konstnären Brian Eno gör sitt första offentliga permanenta konstverk i Sverige kallat ”77 Million Paitnings or Kästa School”.
Den brittiske musikern och konstnären Brian Eno gör sitt första offentliga permanenta konstverk i Sverige kallat ”77 Million Paitnings or Kästa School”. Foto: Janerik Henriksson/TT

Brian Enos verk ”77 million paintings for Kästa school” visades idag upp i en skola i Flemingsberg utanför Stockholm. Verket är tänkt som ett samarbete med skolans elever.

Den brittiske multikonstnären Brian Eno visade idag upp sitt konstverk ”77 million paintings for Kästa school” som är hans första permanenta och offentliga konstinstallation i Sverige. Konstverket är tänkt att efter hand fyllas på med material från eleverna på Kästa skola i Flemingsberg utanför Stockholm där verket hänger. På åtta skärmar slumpas bilder fram utifrån det material som matats in i ett datorprogram, som ett slags digitalt kalejdoskop. Verket ackompanjeras också av Brian Enos musik.

– Jag ville undvika att göra ett statiskt konstverk på väggen som snabbt kommer att ignoreras av barnen, säger Brian Eno som själv deltog under pressvisningen av konstverket på Kästa skola under tisdagkvällen.

– Förhoppningsvis kommer det att bli fler och fler av barnens bilder och färre och färre av mina. Så gradvis kommer det att sluta vara mitt konstverk och istället bli skolans verk, säger Brian Eno.

Några av skolans elever deltog på visningen och berättade om den workshop som de haft med Brian Eno tidigare på dagen.

– Vi fick rita olika bilder helt fritt bara, berättar Josefine Öberg i klass 5. Jag ritade blommor och blad.

Eleverna verkar också uppskatta att konstinstallationen nu hänger i deras skola.

– Det är väldigt spännande att se vilka bilder som kommer fram, säger Stefanos Zois i klass 5.

– Det är unikt, våran skola är speciell nu, vi är de enda som har ett sånt. Det är coolt, säger Roman Malyuta i klass 5.

Det något oväntade samarbetet är en fortsättning på Brian Enos konstverk ”77 million paintings” som han sedan 1988 installerat på olika platser runtom i världen. Idén att installera konstverket i offentliga lokaler kommer från Enos önskan att låta sin konst fylla en funktion.

– Jag har märkt att människor tittar på mina konstverk längre tid än vad de brukar göra på ett konstgalleri. Jag insåg att det fanns ett sorts terapeutiskt värde med verken, säger Brian Eno.

Det var konstkonsulten Ann Magnusson som på uppdrag av Huddinge kommuns fastighetsbolag tog kontakt med Eno som tackade ja till att göra ett konstverk till den nybyggda skolan i Kästa. Rektor Sara Lundberg har redan efter en dag märkt effekter på barnen i skolan.

– Ett barn som var väldigt argt satte sig i en soffa och började titta på bilderna, och ilskan försvann väldigt fort. Vi hade någonting att titta på då, säger Sara Lundberg. Många av barnen säger att de måste titta på bilderna varje gång de går förbi eftersom de hela tiden förändras.

För Brian Eno är barnens medverkan ett sätt att släppa kontrollen över verket och låta det leva sitt eget liv.

– Barnen bidrar med saker som jag inte skulle kunna drömma om att göra. Som snögubbar till exempel, säger Brian Eno och syftar på att många av barnen under dagen ritat just snögubbar.

– Jag tycker att det är bra att barnen inte tänker på det här som ett konstverk, de ser bara någonting som förändras varje dag, säger Brian Eno.

”77 million paintings for Kästa school” kommer att visas för publik vid ett fåtal tillfällen under våren.

Brian Eno är från början konstutbildad men är kanske mest känd för sitt arbete som musiker och producent. Han har gett ut en rad soloalbum men har haft störst framgångar som producent och i samarbeten med andra artister. Eno har producerat allt ifrån David Bowies tre Berlin-album till Coldplays låt ”Viva la vida” från 2008, och har samarbetat med en mängd artister såsom David Byrne och John Cale. Brian Eno anses också vara den som myntade begreppet ”ambient” som musikstil. Eno, vars fullständiga namn är Brian Peter George St. John le Baptiste de la Salle Eno, är född 1948.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.