Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Britney Spears liv blir feministisk show i Kärrtorp

Foto: Hampus Andersson

Hon var en av världens största popstjärnor, men en kollaps i mitten av 00-talet förändrade allt. Nu förvandlas Britney Spears liv till feministisk show i Kärrtorp.

– Britney Spears är odödlig. Det spelar ingen roll hur många gånger vi – fans, media, lyssnare – försöker ha ihjäl henne; hon återuppstår gång efter gång.

I höst gestaltas poplolitans liv i Turteaterns pjäs ”Britney” och på entrégolvet rullar regissör Py Huss Wallin ut ett jättelikt fotokollage.

Till vänster syns 90-talets pendling mellan å ena sidan kristlighet och Disneyklubb och å andra sidan lättklädd skolflicka. På mitten skiftar detta till 00-talets peruker och krasch och fint nog sluts cirkeln med 10-talets comeback.

På planschen finns också bilder av Jeanne d’Arc och häxbränningar: historiska kvinnor som antingen triumferat eller gått under.

– På 1500-talet var vi häxor och kring sekelskiftet 1900 hysterikor, säger Py Huss Wallin.

– Det finns ett behov att placera kvinnor som är för mycket i ett fack av galenskap. Om man tittar på rapporteringen kring Britneys stora kollaps så finns en hejaklack av människor som ville se henne misslyckas.

Ett fotografi av en anusliknande skulptur sticker ut från de andra.

– Vi har pratat en del om hur vi ska komma in i Britney, säger Py Huss Wallin och skrattar.

I november reste hon till Las Vegas för att se Britneys show och slogs av kontrasten mellan de guldkantade föreställningarna och gatornas utsatthet. Denna dubbelhet vill hon överföra till scenen.

– Jag vill ta Vegas till Turteatern: låta gör-det-själv-kulturen av kartong och vävtejp möta popglittret. Ge publiken en riktig show, men som både utmanar och underhåller.

För att fånga stjärnans kalejdoskopiska personlighet ska hon gestaltas av åtminstone sex skådespelare.

– Det är fascinerande hur mycket Britney Spears skaver. Hur hon gång på gång bryter mot det som ses som smakfullt, säger Py Huss Wallin.

– Hon har bitvis varit en docka för industrin, men hade aldrig uthärdat utan en egen agenda. Vi har förväntningar på att hon som kvinnlig artist ska vara politisk och uttalad feminist som Beyoncé och Taylor Swift, men hon gör vad killar alltid har gjort och bara lever sitt liv. Som Lady Gaga sa: hon lärde oss alla att vara orädda. Hon störtade in i branschen och överlevde.

De senaste åren har rosa återerövrats som en styrkefärg och Britney har blivit ikonisk inom både feminismen och gayvärlden. Som ung hade Py Huss Wallin svårt för alltför kvinnliga attribut, då de kunde vara tuffa att leva upp till, men i dag ser hon något subversivt i denna stil.

– Det finns förväntningar på kvinnor att vara lättklädda, men när Britney kommer in med minimal nätbaddräkt så ses det som smaklöst, säger hon.

– Hon drar det feminina några varv till så att det blir ”gurleskt” (överdriven kvinnlighet för konstnärlig effekt), men själv skulle hon bara säga att hon är världens tuffaste och sexigaste brud. Och det tycker jag att hon är, på sitt sätt. Hon har förändrat popindustrin och inspirerat en ny generation kvinnliga artister att gå sina egna vägar och skapa förändring och grymt bra musik.

Har Britney influerat dig som konstnär?

– När någon tappar något och säger ”åh” så säger jag direkt ”baby baby”.

• Premiär 5/11, Turteatern, Kärrtorp

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.