Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Brittiska filminstitutet tar fram nytt regelverk efter metoo

Emma Watson är en av de skådespelare som uttryckt stöd för det nya regelverket för brittisk filmindustri.
Emma Watson är en av de skådespelare som uttryckt stöd för det nya regelverket för brittisk filmindustri. Other: Johannes Eisele/AFP/TT

Åtta regler har tagits fram av det brittiska filminstitutet BFI för att motverka ojämlikhet och trakasserier i branschen. Ekonomiskt stöd från institutet kommer i framtiden att ges på villkoret att man följer reglerna.

Som en följd av metoorörelsen har det brittiska filminstitutet, BFI, tagit fram ett regelverk för att på ett ”tydligt och enkelt” sätt kunna motverka ojämlikhet och trakasserier i film-, tv- och spelbranschen.

Reglerna, som är åtta till antalet, har utformats ihop med den brittiska film- och tv-organisationen Bafta samt ett tjugotal andra organisationer och fackföreningar. Enligt regelverket ska nolltolerans råda för trakasserier inom de berörda branscherna.

Läs mer: Michael Haneke kallar metoo för ”manshat” och ”häxjakt” 

Skådespelare som Emma Watson, Jodie Whittaker och Gemma Arterton har gått ut med sitt stöd för reglerna.

Den första regeln lyder: ”Alla är ansvariga för att skapa och upprätthålla en inkluderande, positiv och stöttande arbetsplats.” Den åttonde och sista: ”Vi ska visa varandra respekt, oavsett hur högt uppsatta vi är i en organisation.”

För att söka ekonomiskt stöd från institutet, i form av de skattepengar de tilldelas, förväntas man godkänna och följa det nya regelverket.

Helena Lindblad: Det är inte Filminstitutets uppgift att få branschen att tänka rätt 

Svenska Filminstitutet tvingades nyligen backa från ett beslut som också det kom som en följd av metoo – att införa en obligatorisk genusfokuserad utbildningsdag för landets produktionsbolagschefer, i syfte att öka medvetenheten om jämställdhet och uppmuntra ”normkreativitet” i filmbranschen.

Utan det ”green card” som Filminstitutet skulle ha utfärdat vid avslutad utbildning var tanken att inget statligt filmstöd skulle delas ut – något som institutet dock tvingades ta tillbaka efter hård kritik från branschen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.