Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Brittiskt lustmord på nordiska deckarundret

"Midnattssol".
"Midnattssol". Foto: SVT.se

Varje förälskelse går att överdosera. Efter att britterna kärat ner sig i skandinaviska kulturbetingelser som det danska hygget, och svenskans lagom, och inte minst nordiska noirdeckare, så har svärmeriet nu slagit över.

Tv-framgångarna för "Brottet", "Modus", "Jordskott", "Bron" och "Borgen" har lagt grunden för en backlash som får uttryck i en recension av svensk-franska samarbetet "Midnattssol" i The Guardian.

Kritikern Mark Lawson skriver "Scandi noir is dead", och ondgör sig över att serien, med dess många nationella klyschor, verkar skapad enbart efter en exportpotential där konstnärliga kvaliteter får stå tillbaka.

"Inom varje industri avslöjar en ökad efterfrågan svagheter i produkten", lyder analysen, och fortsätter på brexit-minnande maner: "Expansionen innebär att våra tablåer nu fylls med deras utfyllnad".

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.