Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 05:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/bruno-latour-trump-och-thunberg-bor-pa-skilda-planeter/

Kultur

Bruno Latour: ”Trump och Thunberg bor på skilda planeter”

Greta Thunberg i papier-maché.
Greta Thunberg i papier-maché. Foto: Iacopo Giannini

Den franska sociologen Bruno Latour är aktuell med en föreställning om klimatkrisen, där Donald Trump och Greta Thunberg ställs mot varandra.

DN Text

I föreställningen ”Moving Earths” målar den franske filosofen Bruno Latour upp ”en social och kosmisk ordning som kränger mot en parallell politisk och ekologisk kollaps”. Framförandet beskrivs i The Guardian som till lika delar spektakel, predikan, experiment, hypotes och besvärjelse. 

Den avslutas med två starka bilder: den ”Nattvarden”-lika bilden av klimattoppmötet i Biarritz där Donald Trumps stol gapade tom, och den ikoniska bilden där Greta Thunberg tittar bistert på Donald Trump då han passerar henne i FN.

Enligt Bruno Latour bebor dessa två huvudpersoner ”skilda planeter – Trumps är utan gränser, medan Gretas är darrande för förskräckligt ändlig; vi inser att vi knappt känner den, och den håller på att förändras bortom kontroll”.

Bruno Latour blev känd för att ifrågasätta konstruktionen av vetenskaplig sanning. Nu är han istället upptagen med att ivrigt försvara den mot angrepp och fördunkling. Det är inte första gången han använder teater för att förmedla sina argument. Vetenskapen har ”allltid varit tvungen att dramatisera bevis” för att ändra uppfattningar, framhåller Bruno Latour i en intervju med The Guardian. 

Läs mer: 

Greta Thunberg blir vaxdocka  

Jacob Lundström: Greta Thunbergs krisrapporter ekar på Dramaten 

Björn Wiman: Varför applåderar vi egentligen åt Greta Thunberg?