Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Bryan Adams ställer ut på Fotografiska

Rockartisten Bryan Adams är också fotograf. Med objektivet riktat mot både kändisvärld och krigsoffer är hans nya utställning på Fotografiska ett janusporträtt av samtidens glamour och brutalitet.

Även om Bryan Adams är mest känd för allsångsvänliga låtar som ”Summer of ’69”har han i 20 års tid även varit verksam som fotograf. Under en pressträff inför sin nya utställning på Fotografiska berättade han om en orsak till sin parallella karriär.

– Jag gillar verkligen människor, men vad många inte inser är att de flesta musiker lever i en bubbla. Du har din turnémanager, ditt band och din flickvän, och sen drar hon, och du är kvar i bubblan. Fotograferandet har hjälpt mig att ta mig ut ur bubblan, säger han.

I nya utställningen ”Exposed” på Fotografiska möter betraktaren å ena sidan en värld av framgång och glamour med idel kända ansikten: en strandbild på Amy Winehouse i bikini, Udo Kier som vräker sig i en soffa iklädd en knallröd kostym, Danny Trejos som blottar sin tatuerade bringa och Lana del Ray på väg att kyssa sin spegelbild.

Bryan Adams har etablerat sig som en efterfrågad porträttör av det vackra folket inom film, musik och mode.

Men i den andra delen av utställningen syns mer undanskymda gestalter. Bildsviten ”Wounded. The legacy of war” visar unga, brittiska soldater som sårats under krigen i Afghanistan och Irak – brutalt stympade kroppar, men också värdiga porträtt. Bryan Adams, bosatt i London, beskriver sin egen familjebakgrund som militär, även om han säger sig vara en större pacifist än flera av sina närmaste.

– Berättelsen om Irakkriget i den brittiska pressen var att det skulle gå snabbt, ”shock and awe”. I dag ser vi i stället att hela regionen har destabiliserats. Jag förespråkade inte att gå in i de här krigen från början och tycker fortfarande att det var ett stort misstag.

Numera planerar Bryan Adams ofta in fotojobb under sina konsertturnéer. Så vad vill han helst vara i dag, musiker eller fotograf? Under ett samtal med magasinet Bons grundare Michael Elmenbeck besvarade han frågan indirekt:

– Det finns inte så mycket pengar i fotografi, så det är bra att jag har ett vanligt jobb också.

Bryan Adams.

Kanadensisk rockartist och fotograf, född 1959 i Kingston i Ontario.

Musiker: Kom ut med sitt första soloalmbum ”Bryan Adams” 1980 och fick sitt genombrott med albumet ”Cuts like a knife” 1983.

Fotograf: Har tidigare ställt ut sin fotokonst på bland annat Institute of contemporary art i London, Royal Ontario museum i Toronto och Photokina i Köln.

Vegan: Bryan Adams håller sig till vegansk kost och krävde köttförbud runt scenen då han spelade i Sandviken i fjol.

Aktuell: Med fotoutställningen ”Exposed” som visas den 18 juni–25 september på Fotografiska i Stockholm.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.