Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 11:46 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/budgeten-80-miljoner-laggs-pa-information-om-upphovsratt/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Budgeten: 80 miljoner läggs på information om upphovsrätt

Regeringen ska ta krafttag mot illegal fildelning.
Regeringen ska ta krafttag mot illegal fildelning. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

I regeringens budget lovar man krafttag mot digitala upphovsrättsbrott. Bland annat ska 80 miljoner kronor gå till information om immaterialrätt och upphovsrätt. Man ska också undersöka möjligheten till den nya brottsrubriceringen ”grovt upphovsrättsbrott”.

I den nya budgeten lovar regeringen att arbeta hårdare för att stoppa illegal spridning av upphovsrättsskyddat material digitalt. Var tredje svensk använder i dag illegalt upphovsrättsskyddat material enligt siffror från den svenska filmbranschen – något som får stora ekonomiska effekter för filmskaparna.

I den nya budgeten avsätter regeringen 80 miljoner kronor över fyra år till Patent- och registreringsverket för att öka kunskapen om immaterialrätt och immateriella tillgångar. Förutom att upplysa företag om hur de kan hantera sina tillgångar ska pengarna också gå till kunskapssatsningar mot allmänheten för att värna upphovsrätten.

– I Sverige är det ganska vanligt att man laddar ner och strömmar upphovsrättsskyddat material illegalt. Nu har vi i uppdrag från regeringen att prata om det här med allmänheten, säger Susanne Ås Sivborg, generaldirektör för Patent- och registreringsverket.

Hur kommer det göras rent konkret?

– Det håller vi på att titta på. Vi kommer att göra undersökningar för att se hur utbrett det här är, och så kommer vi att fundera igenom hur åtgärderna ska se ut.

80 miljoner kronor låter som ganska mycket pengar?

– Patent- och registreringsverket får 12 miljoner per år, och Vinnova kommer få resten av pengarna för forskningsprojekt. Det är mycket pengar men vi tycker det är oerhört bra och viktigt att sprida kunskapen. I dag lever vi i en internationell värld och då är det viktigt för både individer och företag att ha den här kunskapen i en konkurrensutsatt värld.

Enligt den nya budgeten ska regeringen nu också titta närmare på behovet av att införa brottsrubriceringen ”grovt upphovsrättsbrott”. Detta skulle kunna ge högre straff för dem som i organiserad form delar stora mängder filer illegalt online.

I ett öppet brev till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke den 9 september skrev Ifpi och Musikförläggarna om behovet av ny lagstiftning för att stoppa fildelningen.

– Tre åtgärder som vi vet skulle göra skillnad är att förtydliga internetoperatörernas ansvar att spärra illegala tjänster, införa grovt upphovsrättsbrott på straffskalan och införa en teknikneutral lagstiftning, sade Elisabet Widlund, vd på Musikförläggarna, i pressmeddelandet.

Regeringen har också sedan tidigare, tillsammans med branschen, påbörjat ett arbete med att skapa lagliga sätt att sprida film, och samtidigt försvåra för dem som sprider film illegalt. Arbetet, som har bestått av runda bordssamtal, kommer att slutföras under hösten.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.