Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 02:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/cannes-far-kritik-for-hederspalm-till-le-pen-vannen-alain-delon/

Kultur

Cannes får kritik för hederspalm till Le Pen-vännen Alain Delon

Bild 1 av 3 Alain Delon.
Foto: Thibault Camus/AP
Bild 2 av 3 Alain Delon i ”Samuraj killer” 1967.
Foto: Sunset Boulevard/Corbis
Bild 3 av 3 Alain Delon och Claudia Cardinale i ”Leoparden”.
Foto: TT

Cannes filmfestival är i blåsväder över hederspalmen den ger till skådespelarlegenden Alain Delon. Han anklagas för för rasistiska, homofoba och misogyna uttalanden.

Rätta artikel

– Det är inte som att vi ska ge Alain Delon Nobels fredspris. Det är komplicerat att döma någon för saker som sagts i andra tider, sade den pressade festivalchefen Thierry Frémaux när han bemötte kritiken mot att ge en hedersguldpalm till den kontroversielle skådespelaren som gjort filmklassiker som den hårdkokta ”Samuraj killer”, det hypereleganta kostymdramat ”Leoparden” och neorealistiskt episka ”Rocco och hans bröder” men som också gjort sig känd för misogyna, homofoba och rasistiska uttalanden offentligt.

Läs mer: Helena Lindblad: De heta frågorna saknas i Cannes 

Helena Lindblad: Tio filmer i Cannes som inte får missas 

Frémaux poängterade att utmärkelsen var ett sätt att ära Delon – som aldrig tidigare fått pris i Cannes – för hans stora konstnärliga insatser i filmhistorien. Han menade att priset inte har något att göra med Delons kontroversiella politiska åsikter eller att den franske stjärnaktören odlat nära vänskapsband med högernationalistiska Nationella frontens (numera Nationell samling) förra ledare Jean-Marie Le Pen. 

Delon har också blivit anklagad för våld mot fru och barn. I en tv-intervju i vintras erkände han att han slagit sin son och sade ”om en örfil är macho, då är jag macho”. 

Quiz: Vad kan du om filmfestivalen i Cannes?