Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 00:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/carl-anton-gor-en-sjusardeles-comeback/

Skivrecensioner

Carl Anton gör en sjusärdeles comeback

Carl Anton återvänder till visorna tillsammans med sin brorsdotter.
Carl Anton återvänder till visorna tillsammans med sin brorsdotter. Foto: Christer Bergström

När Carl Anton gör comeback vid snart 87 års ålder är rösten givetvis grövre, men det gör det bara bättre eftersom hans okonstlat klara språk vinner på att få lite motstånd.

Vi har nog aldrig älskat maskrosen så som just nu, i denna osannolika tid. Och ingen har väl fångat hur dess färg tänder upp som visdiktaren och konstnären Carl Anton i en av sina 60-talsklassiker.

Vid snart 87 års ålder gör han nu en sjusärdeles comeback med brorsdottern Titti Nordemar på sång, Per-Erik Hallin på piano och Backa Hans Eriksson på bas. Rösten är givetvis grövre, men det gör det bara bättre. Eftersom den får det så okonstlat klara poetiska språket att framträda med lite motstånd, som om det klingade i en frisk och byig vind.

Carl Anton ”har fått lust att sjunga en gång till”, som det sägs i en av de nya visorna. Om hur allt känns pånyttfött, som en ”himmelsblå försommardag”. Eller som när solen sjunker, det blånar i Strömmen, båtarna vitnar och det ”rodnar högt upp i skyn”.

Bästa spår: ”Jag kan, jag vill”

 

Läs fler musikrecensioner av Martin Nyström, till exempel om de svenska jazzpionjärerna Wiggers.