Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Carola i tårar när Orup sjöng Främling i Så mycket bättre

Carola Häggkvist stod i fokus i lördagens avsnitt av ”Så mycket bättre”. Det blev en urladdning av känslor när Orups tolkning av ”Främling” rörde sångerskan till tårar.

Ingen trodde väl egentligen något annat. Carola Häggkvists dag i ”Så mycket bättre” var utsedd till säsongens höjdpunkt redan innan höstens sändningar börjat och stjärnan levererade med besked.

Love Antells tolkning av ”Tommy tycker om mig” fick Carola att berätta om en gayförälskelse i ungdomen. När Orup framförde sin eleganta version av "Främling" brast det för sångerskan och tårarna strömmade längs hennes kinder.

När Orup var klar fick Carola honom att lova att om hon dog förre honom skulle han sjunga låten på hennes begravning.

– Ja, det skulle jag vilja, det kan inte bli finare för mig än den versionen, säger Carola Häggkvist.

För Carola har "Främling" en speciell betydelse.

– Tonerna till "Främlings" intro är starka för mig, de slår an strängar i mitt hjärta. Jag tänker på genombrottsåren och alla invandrarsvenskar som kommit fram och berättat vad sången betyder för dem. Sedan tänker jag också att jag har livet i behåll, jag är sund, jag mår bra, jag har kvar min tro. Orup gör en så fin version så jag kände bara att "Yes - pay day is coming", säger hon.

Amanda Jenssen tog på sig den tuffa uppgiften att tolka Carolas Eurovision-vinnare "Fångad av en stormvind". Med en nedtonad vers och en mörkt dramatisk refräng gjorde hon den till sin alldeles egna.

– Amanda gjorde "Stormvind" i halvtempo och det var en väldigt fin version, säger Carola.

Såväl Amanda Jenssens "Fångad av en stromvind" som de andra versionerna av Carolas låtar kan bli aktuella när hon nu förbereder sig för att åka på turné.

– Jag kommer nog att knycka lite av de arrangemangen på turnén.

Carola arbetar också med helt nytt material, bland annat tillsammans med Anders Bagge.

– Jag känner att jag har gjort för lite musik och nu vill jag vara kreativ. Det här är verkligen andra halvlek. Jag ska förvalta "Så mycket bättre" och känner att jag har en nystart nu.

Fakta. Veckans låtar

Kajsa Grytt: "Det regnar i Stockholm"

Love Antell: "Tommy tycker om mig"

Orup: "Främling"

Ola Salo: "The runaway"

Amanda Jenssen: "Fångad av en stormvind"

Familjen: "Tokyo"

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.