Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 15:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/carola-kritisk-till-melodifestivalens-hall-of-fame/

Musik

Carola kritisk till Melodifestivalens Hall of fame

Bild 1 av 2 Carola: ”Vad krävs för att bli invald?”
Foto: Eero Hannukainen/TT
Bild 2 av 2 Carola framförde "Främling", i en mellanakt under Melodifestivalen 2013.
Foto: Claudio Bresciani / TT

I år har Melodifestivalen inrättat Hall of fame för att uppmärksamma speciella ögonblick genom åren. Men satsningen har kritiserats för att vara vag, bland annat av artisten Carola. 

– Jag förstår inte alls kritiken om att det är otydligt, säger SVT:s Christer Björkman.

Melodifestivalens nya Hall of fame, där 48 artister eller låtar blir invalda under de fem första veckorna av musiktävlingen, har blivit omdiskuterad. Kritik har bland annat riktats mot att satsningen är otydlig och inte har en fysisk plats, att alltför många väljs in och att de invalda artisterna inte ges tillräckligt mycket utrymme under sändning. 

”Fortfarande begriper ingen om Melodifestivalens Hall of fame är en fysisk eller metafysisk plats. ALLA är dock invalda. Kul.”, skrev SVT:s krönikör Rebecca Haimi

Nu riktar även schlagerdrottningen Carola Häggkvist kritik mot satsningen, vars låt ”Fångad av en stormvind” är invald. Enligt SVT:s regler är den automatiskt invald eftersom den har vunnit Eurovision song contest. Carola själv, däremot, är inte invald som artist. 

I ett inlägg på Instagram skriver hon: 

”Min 'Stormvind' med en 1:a placering i ESC susade liksom förbi i mängden av andra namn som inte kommit till final…”

I inlägget gör hon jämförelsen med musikbranschpriset Swedish music hall of fame som hon själv blev invald i 2015. ”Det var ett värdigt och generöst firande” av ”en seriös jury med fantastiska motiveringar”, skriver hon.

SVT:s motsvarighet tycker hon väcker många frågor: 

”Vad krävs för att bli invald i SVT:s 'Mello Hall of fame'? Allt som drar tittare eller de som levererar nummer och låtar som ännu lever kvar? […] Utan oss artister hade det inte blivit något”, skriver hon. 

Hon är också kritisk till att hennes två låtklassiker ”Främling” (som tog brons i Eurovision 1983) och ”Evighet” (som kom på en femte plats i Eurovision 2006) inte har valts in:

”Ska inte 'Främling' och 'Evighet' bli invalda i HOF? Eller är det 'lagom Sverige' och jante som lyser med sin nurna? Att det får räcka med en Carola-låt… så vi får lyfta fram de andra.”

I kommentarsfältet ställer sig många bakom artistens kritik. Bland annat skriver pr-konsulten Micael Bindefeld: ”Ja. Väldigt märkligt…”

Melodifestivalens seniora producent Christer Björkman är ansvarig för satsningen och har tagit del av Häggkvists kritik:

– Den här får stå för henne. Kriterierna för att bli invald i vår Hall of fame är att man ska ha gjort ett outplånligt intryck i det kollektiva tittarminnet, säger Björkman till DN.

Har hon inte gjort det som artist menar ni, med tanke på att bara en av hennes låtar valts in?

– Hon föregår ju en pågående process, eftersom vi ännu inte har släppt alla de invalda. Nästa år kommer svenska folket att få rösta.

Håller du själv med om att satsningen är otydlig och att de invalda inte ges tillräckligt med utrymme i sändningen?

– Nej inte alls. Hall of fame har inte introducerats än, det händer först i Andra chansen. Vi har gått ut med nyheten, visst, men har inte introducerat det. Det vi gör i programmen är att kort presentera alla de som blivit invalda. Man kan se det som en liten reklamtrailer för vad som komma skall i Andra chansen. Jag förstår inte alls kritiken om att det är otydligt.

Är det inte bakvänt att presentera något som inte är introducerat ännu?

– Det är din åsikt som jag inte delar.  

Årets urval har gjorts av SVT:s Christer Björkman, Anette Helenius, Christel Tholse Willers och Karin Gunnarsson.

– Jag vill inte använda ordet jury. Det är ett konstigt ord. Uttagningskommitté är ett bättre ord. Poängen med vår satsning, vilket kommer att märkas nästa år, är att våra tittare ska få avgöra. Det här bygger på svenska folkets kollektiva minnen, inte jurybedömningar.

Är det ett misslyckande om en av Sveriges största schlagerartister känner sig förolämpad av satsningen?

– Det är olyckligt att hon känner så. 

Enligt Christer Björkman förhandlar man just nu om att få till en fysisk plats där satsningen kommer att visas och kan besökas av allmänheten, med start från nästa år.

DN har sökt Carola.